Foto: Publicitātes attēls

Šo piektdien, 21.oktobrī, notiks viena no Rīgas Starptautiskā kino festivāla Latvijas pirmizrādēm – tiks izrādīta Baltijas valstu kopražojuma filma "Lomu spēles". Pasaules pirmizrādi tā piedzīvoja prestižajā Sansebastjanas kino festivālā septembra vidū, un līdz šim filma saņēmusi cildinošas atsauksmes gan tādos prestižos izdevumos kā "Variety" un "The Hollywood Reporter", gan no igauņu kritiķiem. Filmas vienīgais seanss Riga IFF programmā – 21.oktobrī plkst. 20.30 kinoteātrī "Splendid Palace".

"Lomu spēles" ir psiholoģisks trilleris ar komēdijas elementiem – tā darbība norisinās vientuļā jūras krastā, kur bagātu draugu piejūras mājā atpūšas Anna un Juhans, cerot, ka laiks divatā palīdzēs uzlabot attiecības. Viņi piedāvā naktsmājas jūras vētras pārsteigtam pārim, kuri, savukārt, uzskata viņus par iespaidīgās mājas īpašniekiem. Anna un Juhans iejūtas jaunajās lomās un uzsāk spēli, tomēr tā jau itin drīz kļūst viņiem bīstama.

Filma "Lomu spēles" tapusi, sadarbojoties studijām "Studijai Lokomotīve" no Latvijas, "Amrion" no Igaunijas un "Studio Uljana Kim" no Lietuvas un ir daudzsološa jaunā igauņu režisora Vallo Tomlas debija pilnmetrāžas filmu žanrā. "Filma ir stāsts par Annu un Juhanu, kuru attiecības nonākušas strupceļā. Viņiem jāieskatās sevī, lai izprastu savas patiesās vēlmes, vajadzības, mīlestību vai tās trūkumu. Varētu teikt, ka filmu uzņēmu galvenokārt par bailēm un aiz bailēm; tās sajūtas dēļ, ka neesam pietiekami veiksmīgi, bagāti, skaisti, seksīgi, neesam piedzīvojuši dažādus priekus un baudas. Aiz bailēm, ka mēs nekad neesam pietiekami labi citiem un sev un savā īsajā dzīvē paliekam bez kaut kā būtiska. Nemitīgā sacenšanās ar citiem un sevi cilvēkā reizēm izraisa šizofrēnisku identitātes krīzi, bet plašāk sabiedrībā – morāles krīzi. Es uz šīm krīzēm raugos caur pāra attiecību prizmu. Taču šī filma nekādā gadījumā nav pirksta kratīšana. Cilvēks ir noslēpums," par filmu stāsta tās režisors.

Ļoti pozitīvas atsauksmes par filmu "Lomu spēles" jau lasāmas igauņu presē. Dienas avīzes "Eesti Päevaleht" autore Katarīna Rebane raksta, ka "filma izdevusies svaiga un valdzinoša. Tajā ir gan igaunisks tumšums, gan sīki, humoristiski dzēlieni. Turklāt ir patīkami redzēt, ka labi izdevies atrisināt spriedzes daļu filmas nobeigumā, jo drāmā mēs esam lieli meistari, toties asa sižeta ainas igauņu filmās bieži neizdodas." Arps Millers, igauņu radio žurnālists par filmu teicis, ka "Vallo Tōmlas "Lomu spēles" šķiet ļoti skaista filma; turklāt tā ir viena no igauņu filmām, kuras skatoties man nekļūst neērti dialogu dēļ. Gluži pretēji, ne vienā vien ainā nāk smiekli. Filmas kopnoskaņa man nez kāpēc lika atcerēties Fransuā Ozona erotisko trilleri "Baseins"." Tenu Karjatse no Igaunijas Nacionālās Raidorganizācijas kultūras portāla atzīmē, ka "Lomu spēļu" trumpis ir spēcīgi aktierdarbi. "Tā ir četru aktieru filma, psiholoģiska drāma, un, lai to godam izspēlētu, vajadzīga meistarība Varoņi savās lomās savās lomās ir pārliecinoši, pāru savstarpējās attiecības ir skaidri izzīmētas, norises vietas nošķirtība nevaldāmo dabas spēku vidū palīdz izcelt cilvēku tukšo virspusību."

Filma tapusi ar Latvijas Nacionālā Kino centra, prestižā Eiropas Padomes kino nozares atbalsta fonda "Eurimages", MEDIA Programmas, Igaunijas Filmu institūta, Igaunijas Kultūras dotāciju fonda un Lietuvas Kino centra finansiālo atbalstu, un galvenās lomas filmā atveido Mirtela Pohla (Mirtel Pohla), Prīts Veigemasts (Priit Võigemast), Mēliss Remmelds un Mari Abela. Komponists Kārlis Auzāns, kas filmas radošajā komandā pārstāv Latviju, stāsta: "Mūzikas radīšanas process filmai "Lomu spēles" sadarbībā ar režisoru Vallo Tōmlu bija ļoti viegls; es atļāvos eksperimentēt ar dzīvajiem klasiskās mūzikas instrumentiem un elektroniskās mūzikas elementiem, un jau pēc pirmajiem mūzikas paraugiem uzreiz atradām kopīgu valodu, atlika tikai turpināt sasniegto skanējumu. Turklāt mani ļoti iedvesmoja lieliskais operatora darbs, filma vizuāli ir tiešām iespaidīga!" Montāžas režisors ir Danielius Kokanauskis no Lietuvas, kas strādājis arī pie tādām starptautiski augstu vērtētām filmām kā Sergeja Lozņicas "Miglā" un Dāvja Sīmaņa "Pelnu sanatorija".

Šogad Rīgas Starptautiskais kino festivāls notiks no 13. līdz 23. oktobrim, trijos kinoteātros – "Splendid Palace", "K.Suns" un "Kino Bize" – demonstrējot apmēram 100 filmu. Biļetes iespējams iegādāties gan festivāla mājaslapā, gan "Biļešu serviss" kasēs un interneta mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!