Foto: Publicitātes attēls

Dereka Sianfransa filma "Gaisma okeānā" veidota pēc austrāliešu autores M.L. Stedmanes debijas romāna, kas jau izpelnījies starptautisku uzmanību – grāmata būs lasāma arī latviski. Nule kā aizritējušajā Venēcijas kinofestivālā filma sacentās par Zelta lauvu, bet piekāpās Filipīnu režisora Lava Diasa filmai "Sieviete, kas aizgāja", taču tas nemazina Maikla Fasbendera, Alīsijas Vikanderes un Reičelas Vaisas snieguma kvalitāti.

"Gaisma okeānā" ir stāsts par mīlestību, likteņa spēlēm, zaudējumu un piedošanu. Sianfranss jau iepriekš pievērsies ģimenes attiecību kolīzijām un būtisku nejaušību tālejošajām sekām. Mišela Viljamsa un Raiens Goslings portretēja lēni mirstošu mīlestību filmā "Blue Valentine" (2010). Režisora nākamajā darbā "Ņujorkas ēnā" (2013) – arī ar Goslingu vienā no galvenajām lomām, 2013 – režisors savija divu tēvu un divu dēlu fatālās kļūdas. Arī jaunākā Sianfransa filma vienā mezglā satin divu ģimeņu traģēdijas.

Foto: Publicitātes attēls

Bākas uzraugs Toms (Maikls Fasbenders) vada vientuļu dzīvi no Austrālijas krastiem nošķirtā salā. Viņa dvēsele ir kara sakropļota un ievainota. Satiekot Izabellu (Alīsija Vīkandere), Toms atgūst ticību cilvēcībai. Ilgi nav jāgaida, līdz kāzu zvani ieskanas, bet idilli pārtrauc Izabellas nespēja iznēsāt bērnus. Līdz brīdim, kad notiek brīnums – okeāns izskalo laivu ar brēcošu zīdaini tajā. Cīnoties ar morāliem apsvērumiem un alkām pēc pilnīgas ģimenes, pāris meitenīti patur un uzaudzina. Lai gan okeāns aizskalo un paslēpj daudzus noslēpumus, tā varā nav noslāpēt meitenīti meklējošos un izmisīgos viņas īstās mātes (Reičela Vaisa) saucienus.

Foto: Publicitātes attēls

Pēdējie gadi aktiera Fasbendera karjerā bijuši ražīgi – viņš spēlējis filmās "Bīstamā metode", "Kauns" (abas 2011), "Divpadsmit gadi verdzībā" (2013), "Stīvs Džobss" un "Makbets" (2015). Katru jauno lomu caurstrāvo Fasbendera talanta dzīsla un ekrāna šarms – divas nominācijas Amerikas Kinoakadēmijas balvai "Oskars" arī to norāda. Toma lomā viņš izdzīvo garu un pārbaudījumiem pilnu cilvēka mūžu, cīnoties gan ar vientulību, gan ar morālām dilemmām, mīlot, zaudējot un uzņemoties atbildību. Aktrise Alīsija Vīkandere ("Dāņu meitene", 2015) kārtējo reizi atgādina pasaulei par zviedru fenomenālajām aktrisēm un ziemeļnieku kino vizionārismu. Viņas sāpēs trīcošajās acīs un ekrānu piestrāvojošajās kustībās izpaužas talanta lielums. Vīkandere intensīvi un līdz mielēm izdzīvo savas varones ciešanas. Viņa elpo kopā ar Izabellu, un vienā elpā ar savu varoni ir noskaņota Reičela Vaisa, kurai uzticēta traģisku likteni izdzīvojošas sievietes loma.

Līdzīgi kā "Ņujorkas ēnā", arī filmā "Gaisma okeānā" Sianfranss neba uzreiz izspēlē trumpja kārti. Viņš liek iepazīt varoņus, viņu pasauli, sadraudzēties ar tiem, un tad skatītāju noliek nežēlīga fakta priekšā: kādas ģimenes zaudētā un otras iegūtā ģimene sāpīgi izslēdz viena otru. Visi aktieri iejūtīgi un izjusti "ielien savu varoņu ādās", atrodot trauslo stīgu starp divām šķietami nesavienojamām lomām – būt situācijas upurim un būt atbildīgam par pieņemtajiem lēmumiem.

Šogad Rīgas Starptautiskais kino festivāls notiks no 13. līdz 23. oktobrim, trijos kinoteātros – "Splendid Palace", "K Suns" un "Kino Bize" – demonstrējot apmēram 100 filmu. No 5. līdz 27. septembrim iespējams iegādāties abonementus, kas Riga IFF kinoseansus ļaus apmeklēt par krietni zemāku maksu. Riga IFF šogad piedāvā divu veidu abonementus – 20 eiro vērtais abonements ļaus apmeklēt piecus kinoseansus, savukārt 30 eiro vērtais abonements ļaus kļūt par 10 Riga IFF kinoseansu skatītāju. Tos iespējams iegādāties gan festivāla mājaslapā, gan "Biļešu servisa" kasēs un interneta mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!