Foto: Kadrs no animācijas filmas "Reiz senos laikos"
Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejā no 25. līdz 27. augustam notiks poļu animācijas filmu programmas pieaugušajiem "Reiz sensenos laikos" seansi, kuros tiks izrādītas no 1956. līdz 2015. gadam Polijā tapušas animācijas filmas, portālu "Delfi" informē Rīgas Kino muzeja vadītāja Zane Balčus.

Šis ir starptautisks projekts, kura iniciators un rīkotājs ir poļu kurators Kšištofs Staņisļavskis un biedrība "Kampania Artystyczna", un tas norisinās vairākās pilsētās Baltijas valstīs. Projekta partneri Latvijā ir Latvijas Mākslas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmijas struktūrvienība Rīgas Kino muzejs. To finansiāli atbalsta Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrija un Polijas Filmu institūts.

Projekta "Reiz sensenos laikos" apakšnosaukums ir "3x60" – pagājuši 60 gadi, kopš tapusi Jana Lenicas un Valeriana Borovčika animācijas filma "Reiz sensenos laikos" (uz ekrāniem iznāca 1957. gadā), kas uzskatāma par pirmo poļu animācijas skolas darbu, sasaucoties ar sava laika jaunā kino tendencēm, ko pārstāvēja režisori Andžejs Vajda un Andžejs Munks.

Šogad paliek 60 gadi vienam no izcilākajiem mūsdienu poļu animācijas autoriem Pjotram Dumalam, kā arī ir izveidota 60 filmu izlase ar nozīmīgiem un interesantiem poļu animācijas darbiem.

Šīs filmas spilgti parāda to autorus kā izteiksmīgus māksliniekus – gleznotājus, grafiķus, skulptorus, kuru mākslinieciskās izpausmes sniedzas dažādos virzienos, ne tikai animācijā – plakātu mākslā, komiksos, grāmatu ilustrācijās un citur.

Kino muzejā trīs dienās no 25. līdz 27. augustam tiks izrādīti 10 seansi, kas veltīti dažādiem autoriem. Programma ar visu filmu nosaukumiem atrodama Kino muzeja mājaslapā. Ieeja uz seansiem bez maksas. Filmas tiks rādītas oriģinālvalodā ar angļu subtitriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!