Foto: Publicitātes foto

"Neviena cita aktrise nebūtu uzdrošinājusies to uzņemties," par jaunāko Izabellas Ipēras lomu provokatīvajā filmā "Viņa" ("Elle") saka režisors Pols Verhovens. Par meistarīgo tēlojumu franču aktrise jau ir ieguvusi "Zelta globusu" un februāra beigās pretendē uz pasaulē svarīgāko kino apbalvojumu – "Oskaru". No šīs piektdienas, 10. februāra, diskusijas raisījusī pagājušā gada filma skatāma kinoteātrī "Splendid Palace".

Kannu kinofestivālā atzinību guvusī filma ir par kādu spēcīgu uzņēmēju, kuras nesatricināmā pašpārliecinātība tiek smagi ievainota, kad kāds nezināms maniaks izvaro viņu viņas pašas mājās. Mišela nolemj nevērsties policijā un savu pāridarītāju atrast saviem spēkiem. Tā sākas spriedzes pilna kaķa un peles spēle.

Filmā psiholoģiskais trilleris mijas ar melno komēdiju, šausmas – ar drāmu un smiekli – ar asarām. Pati Ipēra uz lūgumu nosaukt filmas žanru atbildēja: "Neteiktu, ka šī filma ir komēdija. Bet visdrīzāk tā ir arī komēdija."

Režisors Verhovens atzīst, ka gribējis atstāt pēc iespējas lielāku brīvību skatītājiem un neko konkrēti nepaskaidrot, bet tieši tas, viņaprāt, bieži vien skatītājus kaitina. "Esmu tāds pats cilvēks, kāds biju sešu gadu vecumā, kad darīju lietas, kuras mani draugi vienkārši nevarēja ciest," režisors stāstījis žurnālistiem.

Foto: Publicitātes foto

Pēc Ipēras teiktā, filma ir pilna divdomību, mistikas un spriedzes, savukārt viņas attēlotā varone ir jauna tipa sieviete. "Neatkarīgi no tā, kas ar viņu notiek, viņa nekā redzami uz to nereaģē. Viņa dzīvo tālāk, neraugoties ne uz ko. Uzskatu, ka viņa ir postfeministe. Viņas uzvedība balansē starp upuri un atriebēju," saka aktrise.

Pēc režisora domām, tik komplicētu un sarežģītu raksturu spēja atveidot tikai un vienīgi Ipēra. Tieši šīs aktrises dēļ Verhovens atgriezās no Amerikas un filmu uzņēma Eiropā. "Neesmu vēl sastapis tādu aktrisi, kura būtu tik daudzpusīga. Man šķiet, ka atveidojamo personāžu viņa izprata labāk nekā es pats," atzīst režisors.

Foto: AFP/Scanpix

Kino kritiķi filmu "Viņa" dēvē par pagājušā gada labāko franču filmu, bet Izabellas Ipēras tēlojumu sauc par ģeniālu un pilnīgi atšķirīgu no tā, ko viņa līdz šim ir tēlojusi. Kā rakstīja Stefans Delorms, ietekmīgā franču kino žurnāla "Cahier du Cinema" kritiķis, "neviens neticēja, ka holandiešu izcelsmes režisora atgriešanās kino būs tik kliedzoši oriģināla."

"Zelta globusa" ceremonijā filma "Viņa" saņēma balvu ne tikai par labāko aktrisi, bet tika arī atzīta par labāko ārzemju filmu. Filmas režisors un galvenās lomas atveidotāja bija nominēti Eiropas kino balvām, Ipēra joprojām saņem kino kritiķu asociācijas balvas dažādos kino festivālos visā pasaulē.

Filma no 10. februāra skatāma kinoteātrī "Splendid Palace". Biļetes iespējams iegādāties "Splendid Palace" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!