Foto: AFP/Scanpix
Rīgā šoruden darbu sāks Latvijas producentu kompānijai "Forma Pro Films" piederoša LED studija filmu un klipu veidošanai, ko producenti uzskata par perspektīvu nozari visai Latvijai ekonomikai.

LED studijas platība būs 1500 kvadrātmetri. Studija piedāvās spēļu dzinēju tehnoloģiju un fotoreālistiskas 3D vides apvienojumu, lai varētu radīt telpiskus attēlus. Vasaras beigās plānots pabeigt aprīkojuma testēšanu, un tad studija būs gatava saņemt komercpasūtījumus.

Pēc "Forma Pro Films" paustā, tā būs viena no lielākajām Eiropas LED studijām. Virtuālā producēšana izmantos jaunākās modernās tehnoloģijas reāllaika renderēšanā, dzīvajā fotokameru izsekošanas aparatūrā.

"Tās ir jaunas filmu, reklāmu un mūzikas klipu ražošanas tehnoloģijas. Pašlaik industrija piedzīvo digitalizācijas etapu. Daļa industriju ar šo etapu jau ir saskārusies iepriekš, piemēram, mediji no drukātā veida tagad ir pārcēlušies uz internetu. Tāpat kino industrija pārgājusi no kinoteātriem uz straumēšanas platformām," aģentūrai LETA atzina topošās studijas vadītājs Maksims Pavlovs.

Pēc viņa paustā, kino industrija tagad iesoļo jaunā ērā, tāpēc, pateicoties LED ekrānu un citu tehnoloģiju attīstībai, kļuvusi iespējama filmu ražošana, neizejot no paviljona.

"Aiz aktieriem būs izvietoti milzu televizori, kas sasniedz 160 līdz 200 kvadrātmetru, būtībā futbola laukuma platību. Ekrānos tiks reproducētas tās lokācijas, kas nepieciešamas - kalni, meži, populāras pilsētas. Aktieriem un filmēšanas grupai nevajadzēs nekur braukt, viņi varēs filmēt materiālu paviljonā, vienkārši mainot fonu," ražošanas procesu aprakstīja Pavlovs.

Viņš uzsvēra, ka šāda procesa organizēšana ir finansiāli ievērojami izdevīgāka. Piemēram, ja nepieciešams nofilmēt reklāmas rullīti, kurā figurē, piemēram, mežs, pilsēta un Parīze, tad izmaksās un darba plānā jāiekļauj arī braucieni pa šīm lokācijām, kas nozīmē vairāku dienu filmēšanu. Savukārt studijā reklāmas klipu var nofilmēt dienas laikā.

"Studija galvenokārt būs orientēta uz starptautiskajiem pasūtījumiem. Industrija varētu kļūt par Latvijas "Nokia", tas neprasa dabas resursu izmantošanu, bet tai pašā laikā liels daudzums filmu veidotāju interesējas par filmēšanas iespējām Latvijā, viņi tērē te līdzekļus komandas algošanai, viesnīcām. Domāju, ka šī nozare var kļūt ļoti perspektīva Latvijas ekonomikai," pārliecināts Pavlovs.

Viņš atklāja, ka "Forma Pro Films" ražo filmas ASV tirgum - gan seriālus, gan mākslas filmas Holivudai. Uzņēmums ir strādājis ar Mikiju Rurku, Robertu Neperu, Sofiju Tērneri, Ebiju Kornišu, Alekseju Serebrjakovu.

"Mēs redzam, kur virzās industrija. Mēs saprotam, ka LED pēc pāris gadiem būs viena no galvenajām pozīcijām filmu ražošanā, tāpēc gribam, lai Latvijā šādas iespējas jau būtu," pauda uzņēmuma pārstāvis.

"Forma Pro Films" pērn strādāja ar 2,28 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,7 reizēm vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga par 76,3% un bija 230 000 eiro. Kompānija reģistrēta 2010.gada augustā, bet tās pamatkapitāls ir 73 988 eiro. Kompānijas vienīgā dalībniece un patiesā labuma guvēja ir Viktorija Zaiceva, liecina "Firmas.lv" dati.

Kompānijai "Forma Pro Films" pieder 73% SIA "Forma Pro Films Production" daļu, pa 50% SIA "Yukosfilm", SIA "Virtual Film Sets" un SIA "Dragon Run" daļu, 49% SIA "Art V Internazionale" daļu, 46,41% SIA "Forma Pro Immersive" daļu, 44,99% SIA "Stylist" daļu, 15% SIA "Sheitelman and Partners" daļu un 7,74% SIA "Kora Sustainability Solution" daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!