Foto: Publicitātes foto

20. augustā kinoteātra "Splendid Palace" kafejnīcā "Cafe Film Noir" Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) komanda Latvijas kino videi piedāvāja ieskatu oktobrī gaidāmā festivāla saturā, izziņojot pirmās festivāla filmas, portālu "Delfi" informēja RIGA IFF veidotāji.

"Vakars pie viena galda mums šķiet būtisks, lai tieši vai netieši mēs visi kopā festivālu padarītu par īpašu notikumu ne tikai mums pašiem, kino profesionāļiem un mīlētājiem, bet arī visai Rīgai un Latvijai, un pat Eiropai un pasaulei," viesus, kuru vidū bija visu Latvijas kino nozares organizāciju, kā arī valsts kultūras institūciju pārstāvji, uzrunāja festivāla prezidente Aija Bērziņa.

Festivāla radošā direktore Sonora Broka izstāstīja par astoņām festivāla programmām, kuru ietvaros desmit dienu garumā – no 15. līdz 25. oktobrim kinoteātrī "Splendid Palace" – skatītāji varēs baudīt pasaules jaunāko un interesantāko kino, Latvijas filmas sadarbībā ar festivālu "Lielais Kristaps", vēsturisko retrospektīvu, ziemeļvalstu kino izlasi, īsfilmas, videoklipus un eksperimentālo kino programmā "Short Riga", svarīgāko krievu dokumentālo kino sadarbībā ar neatkarīgo festivālu "Artdocfest", filmas pavisam mazajiem un ģimenēm, kā arī kino par pieaugšanu jaunajiem kino skatītajiem.

Programmā "RIGA IFF Izlase" tika minētas dažas no spilgtākajām šī gada lentēm: Eiropas kino klasiķa Benuā Žako veidotās "Istabenes dienasgrāmatas" ar Francijas "jauno laiku dīvu" Leu Seidū, kādreizējās skotu kulta grupas "The Beta Band" dalībnieka Džona Maklīna debijas darbu Sandensā "Gausie rietumi" ar Maiklu Fasbenderu vienā no galvenajām lomām, Roterdamas Starptautiskā kinofestivāla pērli – austrieša Lukasa Valentas Rinera Argentīnā filmēto debiju "Parabellum". Visas minētās filmas būs arī Latvijas pirmizrādes.

Jauniešu programmas "Jauniešu lietas / #Youth_Matters!" izrādīs Kannu Palmas zaram nominētās norvēģu brīnumbērna Joahima Trīra pirmās filmas angļu valodā – "Skaļāk par sprādzieniem" ar zvaigžņu komandu, kuru vidū arī Oskaram nominētais Džese Eizenbergs un franču kino un teātra leģenda Izabella Ipēra, un Kristiansandas festivāla drāmu "Mana tievā māsa", kas atklāj stāstu par bulīmiju. Bērnu filmu programma "Bērnu brīvdienas / Kids Weekend būs pasākums visai ģimenei – nedēļas nogale ar animācijas darbnīcām un filmām, kas tapušas ziemeļvalstīs. Viena no pērlēm – Igaunijas kases hits "Zupas pilsētas slepenā biedrība".

Retrospekcijas programmā "In Kino Veritas" iekļauta arī francūža Žana Ruša "Vienas vasaras hronika" (1961), amerikāņu kulta režisora Džona Kasavītisa "Sejas" (1968). Sadarbībā ar Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas vēstniecībām, Dānijas Kultūras institūtu un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā tapusi programma "Ziemeļu gaismas / Nordic Highlights". Viena no tās spilgtākajām filmām ir režisora J.P. Valkeapē otrā kinolente "Viņi ir izbēguši", kas saņēmusi arī Somijas nacionālo balvu.

Ar šo gadu RIGA IFF iedibinājis arī starptautisku konkursu. Filmas un žūrija tiks izziņoti septembra vidū – programmā iekļautas astoņas kinolentes, visas ir pilnmetrāžas darbi, un šim konkursam nav ne žanrisku, ne stilistisku ierobežojumu.

Kā vēsta festivāla rīkotāji, viens no RIGA IFF pasākumiem ārpus lielā ekrāna būs Zigmāra Jaujas unikālā izstāde "Zudušos kinoteātrus meklējot". Ar to 15.oktobrī atklās festivālu – personisko pētījumu par Rīgas pilsētas kinoteātriem un to, kā to aprises mainījušas pilsētas seju.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas Domes atbalstu, sadarbībā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienību un Latvijas Kinoproducentu asociāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!