Foto: Publicitātes attēli
Noslēdzies Rīgas Starptautiskais kino festivāls "Riga IFF", kas šogad norisinājās no 14. līdz 24. oktobrim, sākotnēji klātienē Rīgā, Valmierā un Madonā, kā arī tiešsaistē visā Latvijas teritorijā, desmit filmu programmas sadaļās un konkursos iekļaujot vairāk nekā 100 kino darbus. "Riga IFF" Pilnmetrāžas konkursa galveno balvu un 3000 Eur godalgu no apdrošināšanas kompānijas "BALTA" deviņu darbu sacensībā ir saņēmis Andrjusa Blaževiča spraigi uzņemtais stāsts par sievietes cīņu ar laiku ceļā pie sava mīļotā filmā “Skrējēja”, informē festivāla preses pārstāvji.

Pilnmetrāžas konkursa žūrija uzsver, ka “šī filma izcēlās konkursa skatē kā ievērojams sasniegums un iespaidīga garīgās veselības, empātijas un tehnoloģiju savstarpējās saiknes izpēte satraucošā pilsētvides ceļojumā. Turklāt šīs filmas sarežģītā un daudzslāņainā galveno varoņu snieguma atstāto iespaidu nesīsim sevī vēl ilgi”.

Šogad apbalvošanas ceremonija epidemioloģisko ierobežojumu dēļ nevarēja notikt klātienē, taču festivāls par laureātiem ir izvēlējies pavēstīt citā veidā – ļaujot ikvienam interesentam iejusties svinīgā gaisotnē ar apbalvošanas īsfilmu. Darbā, kuru režisējusi Liene Linde un uzņēmis operators Dāvids Smiltiņš, aplūkota alternatīva ceremonija, kuru izspēlē aktieris Gerds Lapoška, aktieris un komponists Toms Auniņš, kā arī citi pārsteiguma viesi no kino vides.

Festivāls skatītājiem piedāvā uzvarējušo filmu redzēt vēl tikai vienā atkārtotā seansā – pirmdien, 25. oktobrī plkst. 19.00 "Riga IFF" tiešsaistes kinozālē.

Pilnmetrāžas filmu konkursa īpaša atzinība piešķirta Valdimāra Jouhansona sirreālajam ģimenes dzīves dabas attainojumam filmā “Jērs”. Žūrija novērtējusi “alegorisku un ironisku portretējumu cilvēcei, uz kuras gulst galvenā atbildība par tās “zaudēto paradīzi” un vietu šai pasaulē, to aplūkojot caur mīta un realiātes prizmu.”

Festivāla īsfilmu sadaļas "SHORT RIGA" Starptautiskā konkursa galveno balvu un godalgu 2000 Eur apmērā no apdrošināšanas kompānijas BALTA šogad saņēmis darbs, kas maigā, taču izlēmīgā veidā uzlūko autores pieredzi ar seksuālu izmantošanu bērnībā no radinieka puses – Olgas Lucovņicovas dokumentālā īsfilma “Mans tēvocis Tudors”.

Žūrija īpašu atzinību izteikusi ekoloģiskam stāstam par ģimenes un dabas saitēm Fanijas Begelī filmā “Pneima”. Kā savu kandidātu prestižās Eiropas Kinoakadēmijas balvas “Eiropas īsfilma 2021 nominācijai "Riga IFF" izvirzījis Juanna Rītelas īsfilmu “38” – personīgu, asprātīgu un brīžiem pat nežēlīgu sievišķības attainojumu.

Festivāla īsfilmu sadaļas "SHORT RIGA" Nacionālajā konkursā triumfējusi kino debija – režisores Helen Ora īsfilma “Panic” – “dadaistiska apcere par sievietes dzimumlomām, kas ierakstās šodienas sociālpolitiskajā diskursā par reprezentāciju.” Šis darbs tāpat apbalvots ar godalgu 1000 Eur vērtībā.

Divi laureāti ir arī "Riga IFF" bērnu filmu sadaļas KIDS’ REEL konkursos – Eiropas Bērnu Filmu asociācijas (ECFA) locekļu žūrija par sadaļas Pilnmetrāžas konkursa uzvarētāju un kandidāti ECFA balvai ir pasludinājusi Stefano Čipāni sirsnīgo “Mans brālis – supervaronis!”, kas vēsta par dzīvi ar brāli, kuram ir Dauna sindroms, savukārt bērnu īsfilmu sadaļā triumfējusi Igo de Fokomprē “Mamma ir lietus”, kas arī izvirzīta nominācijai ECFA īsfilmu balvai.

Festivāla laikā darbojās arī bērnu žūrija – šogad filmas vērtēja Klāvs Bērziņš, Pauls Bērziņš, Miķelis Kreilis, Ketija Praija Vintere, Hanna Marija Suhanova, Anna Rūta Krieviņa, Guna Eglīte, Krišs Alberts Grīva, Mārtiņš Beika un Robins Elmeris. Žūrija ir lēmusi, ka balvu pasniegs Olivjē Peirū filmai “Kosmopuika”, kas sadarbībā ar Latvijas Televīziju tiks pārraidīta maziem un lieliem skatītājiem visā Latvijā!

Šogad pirmoreiz savu balvu daudzsološākajam filmas projektam ir piešķīrusi arī festivāla industrijas programmas sadaļa "TEST SCREENINGS". Festivāla atbalstītāja, studijas “BB Posthouse” balva – pēcapstrādes pakalpojumi 3000 Eur vērībā – tiek piešķirta Sandera Jona īsfilmai “Sierra”.

Festivāls "Riga IFF" norisinājās no 14. līdz 24. oktobrim klātienē – kinoteātrī “Splendid palace”, kinoteātrī “Vidzeme” Madonā un Valmiermuižas alus viesistabā – kā arī tiešsaistē visā Latvijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!