Foto: EPA/LETA
Svētdien, 23. maija vakarā ar svinīgu balvu pasniegšanu konkursa filmām, režisoriem un aktieriem, noslēdzās ikgadējais Kannu kinofestivāls.

Foto galerija

Prestižo balvu "Zelta palmas zars" saņēmusi taizemiešu režisora Apičatponga Verasethakula filma "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", savukārt festivāla Grand Prix piešķirta režisora Ksvajera Beavua filmai "Of Gods and Men".

Apičatpongs Verasethuls (1970) ir viens no interesentākajiem Taizemes kino režisoriem. Studējis arhitektūru, bet jau kopš jaunības aizrāvies ar kino. Pazīstams kā multimēdiju mākslinieks ar plašu interešu loku, kas ietver arī glezniecību, foto mākslu, mūziku un hologrāfiju.

"Zelta palmas zaru" saņēmusī filma stāsta par kāda cilvēka dzīves pēdējām dienām, kuras viņš pavada kopā ar saviem tuvākajiem – mirušās sievas garu un bezvēsts pazudušo dēlu, kurš atgriezies ne kā cilvēks.

Festivāla Grand Prix piešķirta franču režisora Ksvajera Beavuā filmai "Of Gods and Men". Jāpiezīmē, ka Beavuā 1995. gadā saņēmis festivāla žūrijas balvu par savu filmu 'N'ouble Pas Que Vas Mourir", kura pats spēlēja galveno lomu un par to bija izvirzīts arī labākā aktiera titulam Kannās.

Filma "Of Gods and Men" stāsta par kādu kristiešu klosteri kalnos Magribā, kurā dzīvo astoņi mūki. Lai arī kristieši dzīvo harmonijā un saskaņā ar musulmaņiem, tomer apkartnē arvien vairāk pieaug terors un neiecietība...

Savukārt Žūrijas balva svētdienas svinīgajā ceremonijā aizceļojusi pie Čadas režisora Mahmata-Saleha Harouna par filmu "A Screaming Man". Savukārt Labākā režisora tituls pieškirts Matjē Almarikam par filmu "On Tour".

Par labāko scenāriju apbalvots dienvidkorejiešu novelists Lī Čangs-Dongs par darbu filmai "Poetry".

Šogad tika piešķirtas divas balvas labākajiem aktieriem – Havjeram Bardemam par darbu Alehandro Gonzalesa Inarritu filmā "Biutiful", kā arī Elio Germano par lomu Danielles Lučeti filmā "La Nostra Vita". Kā labākā aktrise kinofestivālā tika godināta francūziete Žiljeta Binoša par lomu filmā "Copie Conforme".

Īsfilmu kategorijā pie "Zelta palmas zara" tikusi franču režisora Serža Avedikjana filma "Chienne d' Histore" ("Barking Island"), savukārt žūrijas balva piešķirta zviedru režisores Frīdas Kempfas filmai "Micky Bader".

Jau ziņots, ka šajā kategorijā konkursa skatē bija iekļauta arī latviešu režisora Jurģa Krāsona animācijas īsfilma "Norīt krupi", kas saņēma teicamas profesionāļu atsauksmes un piedzīvoja lielu interesei Kannu filmu tirgū.

Festivāla balvas piešķīra žūrija, amerikāņu režisora Tima Bērtona vadībā.

Kannu kinofestivāls šogad norisinājās no 12. līdz 23. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!