Foto: DELFI

Otrdien, 15. septembrī, kinoteātrī "Kino Citadele" tiks atklāts nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps", kas ilgs līdz 25. oktobrim, informē festivāla pārstāvis Toms Treibergs.

Festivāla oficiālā atklāšana sāksies plkst.19 kinoteātrī "Kino Citadele" ar triju filmu pirmizrādēm.

Pirmā pirmizrāde būs režisora Vladislava Ščepina dokumentālajai īsfilmai "Lielā Kino Kapteinis jeb Visgodīgākie un patiesākie dzīves stāsti, ko pavēstījis pats Viktors Šildknehts, jūrnieks, mākslinieks un Latvijas pilsonis". Minhauzena vērienā 96 gadus vecais filmu mākslinieks Šildknehts stāstīs par darbu kopā ar leģendāro režisoru Sergeju Eizenšteinu un dalīsies atmiņās par to, kā mācījis sarkanarmiešiem slēpot un kā būvējis Rīgas Kinostudiju.

Otrā pirmizrāde paredzēta režisora Romāna Bondarčuka dokumentālajai filmai "Diksilenda. Mūzikas skaņas no Ukrainas". Filma seko Ukrainas mazpilsētas Hersonas bērnu pūtēju orķestra gaitām. Apstākļi ir ļoti grūti, taču par spīti tiem bērni un jaunieši rūpīgi mācās un muzicē. Nezaudēt dūšu palīdz viņu pašu humors un asprātība, kā arī visu cienītais un mīlētais pasniedzējs Semjons Nikolajevičs Rivkins. Atskaņojot amerikāņu diksilenda melodijas, viņi cenšas sasniegt sapni izdarīt savā dzīvē ko vērtīgu, neskatoties uz šķēršļiem, kurus ceļā met saspīlētā politiskā situācija Ukrainā.

Savukārt trešā pirmizrāde būs režisora Aleksandra Hāna avangarda stilistikā ieturētā sešminūšu animācijas filma pieaugušo auditorijai "Erotikons". Režisors pazīstams ar ekscentrisko tikumu komēdiju "Jāņu nakts".

Savukārt jau no rīta, plkst.11.20, apmeklētāji kinoteātrī "Kino Citadele" varēs noskatīties Arvīda Krieva režisēto filmu "Freimis. Mārtiņš Freimanis". Dokumentālais stāsts par dziedātāju un aktieri apkopo divus periodus viņa dzīvē - Freimaņa filmēšanos spēlfilmās "Man patīk, ka meitene skumst" (2004) un "Dancis pa trim" (2011). Papildus tam skatītāji varēs iepazīt mūziķa bērnību un skolas gadus Aizputē, kā arī sekot pirmajiem mūziķa soļiem Liepājā.

Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps" apkopo, demonstrē un vērtē gada laikā paveikto Latvijas kino - pilnmetrāžas spēlfilmas, dokumentālās un spēles īsfilmas, animācijas un televīzijas dokumentālās filmas. Tiek apbalvoti arī labākie kinoprofesiju pārstāvju veikumi - labākais operatora darbs, mūzika, kostīmu mākslinieks un citi.

Šogad festivāls piedāvās ikvienam skatītājam iepazīties ar pilnu Latvijas jaunākā kino kopainu. Pirmo reizi "Kino Citadele" tiks izrādītas visas festivālam iesniegtās filmas bez iepriekšējas to atlases.

Festivāla žūriju - "Lielā Kristapa forumu" - veido 400 audiovizuālajā nozarē aktīvi strādājošie, profesionālo organizāciju un radošo savienību biedri. Tādējādi tiek atjaunota tradīcija, kura saistās ar festivāla pirmsākumiem - toreiz kino profesionāļi sanāca vienkopus lielā zālē un balsoja, vienkārši paceļot roku, nosakot, kura filma pelnījusi iegūt Kristapa statueti. Balsošana par filmām notiks aizklāti, speciāli izveidotā vietnē tīmeklī. Foruma dalībnieki ir, piemēram, aktrises Aurēlija Anužīte, Elita Kļaviņa, Helga Dancberga, aktieri Juris Bartkevičs, Juris Žagars, Intars Rešetins, režisori Rolands Kalniņš, Ivars Seleckis, Jānis Streičs, Juris Poškus un citi nozares profesionāļi.

Šogad festivālā būs skatāmas 87 filmas - viena spēlfilma, 11 dokumentālās filmas, 21 spēles īsfilma, desmit animācijas filmas un 18 dokumentālās īsfilmas, kā arī 26 dokumentālās televīzijas filmas. Visas konkursam pieteiktās filmas līdz 15. oktobrim būs skatāmas "Lielā Kristapa" filmu seansos kinoteātrī "Kino Citadele", bet no 15. oktobra līdz 25. oktobrim filmu izlase tiks izrādīta Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā kinoteātrī "Splendid Palace".

"Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonija notiks 25. oktobrī kinoteātra "Kino Citadele" lielajā auditorijā un tiks tiešraidē translēta LTV1. Balvas filmām tiks piešķirtas piecās kategorijās, savukārt labākajiem kinoprofesiju pārstāvjiem - 13 kategorijās. Būs arī skatītāju balsojums, kurā piedalīsies 80 000 "Forum Cinemas" lojālie klienti, kas izlems, kura no filmām saņems "Lielā Kristapa" Skatītāju balvu.

Festivālu rīko Latvijas Kinomatogrāfistu savienība kopš 1977. gada, un patlaban ir atjaunota tradīcija to rīkot katru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!