Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 25.janvārī, režisors Viesturs Kairišs kopā ar radošo komandu sāk spēlfilmas "Melānijas hronika" filmēšanu pēc Melānijas Vanagas autobiogrāfijas "Veļupes krastā" motīviem, portālu "Delfi" informē filmu studijas "Mistrus Media" producente Inese Boka-Grūbe.

Topošā filma būs pirmā Latvijā uzņemtā spēlfilma, kas vēstīs par staļinisma represijām un Baltijas tautu deportāciju.

Pirmajā filmēšanas posmā tiek uzņemti filmas ziemas kadri, kam atbilstoša vieta atrasta Zilupē, kur uzbūvēts Sibīrijas ciemata un ēku Tjuhtjehtā atveidojums. Galvenās lomas atveidošana uzticēta šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, kas piedalīsies arī pirmo ziemas epizožu filmēšanā, filmēšanā piedalās arī latviešu aktrises Maija Doveika un Jana Čivžele un vēl 35 aktieri no Ludzas un Rīgas. Kā viena no ainām, kas tiks uzņemta šajā filmēšanas posmā, ir 1942. gada ziema izsūtījumā un izsūtīto latviešu Ziemassvētku svinību vakars bargajos Sibīrijas apstākļos barakā.

Režisora Viestura Kairiša darbs ir nozīmīgs ne tikai kā būtiska Latvijas vēstures posma un latviešu autobiogrāfiskās literatūras ekranizējums, bet arī nozīmīgs darbs Latvijas kino. "Latviešu kino šie notikumi nekad vēl nav aplūkoti ārpus ideoloģiskā konteksta, bet tieši kino ir viens no būtiskākajiem kultūras elementiem, kas veido nacionālo identitāti. Tā ir Latvijas nācijai svarīga un būtiska filma šobrīd un arī nākotnē, jo sociālās atmiņas pārmantojamība ir tā, kas nosaka mūsu vērtības un dzīvotspēju," ir pārliecināta filmas producente Boka-Grūbe.

Filmu studija "Mistrus Media" darbu pie Viestura Kairiša spēlfilmas "Melānijas hronika" sāka 2011.gadā. Patlaban filmas projektam Nacionālais kino centrs ir piešķīris 50 000 latu, taču pateicoties sabiedrības atsaucībai par Latvijas kultūrai un sociālai atmiņai nozīmīgās filmas veidošanas atbalstītājiem kļuvuši privātie ziedotāji.

Filmas komanda ir režisors un scenārists Viesturs Kairišs, operators – Gints Bērziņš, filmas māksliniece – Ieva Jurjāne, filmas producenti – Inese Boka-Grūbe, Aiva Sīmane, Gints Grūbe.

Filmas kopējais finansējums plānots 700 000 lati. Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kinocentrs un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Filmu plānots pabeigt 2014. gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!