"Tet Studio" paspārnē tapusi jauna pašmāju dokumentālā filma "Ragana". Tās režisors un galvenais varonis ir Jāzeps Podnieks, kurš, neapšaubot enerģijas un maģiskās spējas, ļaujas dažādiem neierastiem rituāliem.

Kā "Delfi" informē filmas veidotāji, tā skatītājiem būs pieejama no 21. jūnija izklaides platformā "Tet+".

Filmā "Ragana" dzīvē apmaldījies vīrietis tiekas aci pret aci ar Latvijas spēcīgākajām raganām, vārdotājām un burvēm, piedzīvojot uz savas ādas maģiskos rituālus un izjūtot katras raganas ietekmi.

Kur ir maģija? Kur rast atbildes uz sev neskaidrajiem jautājumiem, ko īsti nozīmē mūsdienās būt par raganu? Kas tām ir sakāms par mīlestību, seksualitāti, maģiju un būšanu patiesam pret sevi? Galvenais varonis meklēs atbildes uz šiem un citiem sev svarīgiem jautājumiem, tiekoties ar septiņām sievietēm no dažādām Latvijas vietām.

"Filmas veidošanas gaitās man mainījās prioritātes, mainījās identitāte, parādījās jauna gaisma un jauna ticība. Ticība, cerība, mīlestība, gudrība," atzīst filmas režisors Jāzeps Podnieks, kurš pašlaik atrodas pētnieciskā ekspedīcijā pie Portugāles šamaņiem, kur kopā ar operatoru Ritvaru Bluku uzņem jaunu filmu.

"Filma aicina skatītājam uzdod jautājumus un palūkoties uz notikumiem caur citādāku prizmu, iegūt pieredzi, kāda iepriekš varbūt nav bijusi. Vieglā pašironijā mākslinieciski ietērpts eksperiments, kas rezultējas ar raibu vielu pārdomām no psiholoģiskā un antropoloģiskā skatupunkta. Filmas veidotāji ir pārliecināti, ka mēs katrs esam burvji un raganas, mums katram ir savs domu spēks, prāta emocionālā un intelektuālā kapacitāte, kā arī neizmērojama fantāzija," raksta filmas veidotāji.

Dokumentālā filma "Ragana" ar mokumentālā žanra iezīmēm ir filmēta uz Hi8 video kasetēm cinema-verite stilā, saplūdinot kino žanru definētās robežas un satirizējot burvestībām un pārpratumiem piesātinātos cilvēka uztveres mehānismus, it sevišķi par tik abstraktu tēmu kā raganas, kuras jau no 15. gadsimtā Latvijā ir iezīmējušas savu klātesamību.

Filmas veidotāji ir režisors Jāzeps Podnieks, producente Biruta Elīza Kirmuška, operators Ritvars Bluka, skaņu operators Niklāvs Dāvis Kotovičs un orģinālmūzikas autors Pēteris Narubins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!