Foto: Publicitātes attēli

Kamēr pasaules uzmanību gandrīz pilnībā nozadzis Covid-19, britu televīzija gada sākumā nolēma atgādināt par citu, teju piemirstu pandēmiju, kas joprojām katru gadu laupa miljoniem dzīvību – cilvēka imūndeficīta vīrusu un tā izraisīto slimību AIDS. Spilgtos 80. gadu toņos un tālaika populārāko radiohitu skaņās ietērptais britu kanāla “Channel4” radītais seriāls “It’s a Sin” jeb “Tas ir grēks”, kas nosaukumu aizguvis no labi zināmās britu dueta “Pet Shop Boys” dziesmas, vēsta par piecu draugu dēkām Londonā laika periodā, kad pasauli pārņem neizprotamā nāvējošā slimība.

Publiskajā telpā AIDS nokļuva pagājušā gadsimta 80. gadu sākumā līdz ar agrīnajiem slimības uzliesmojumiem ASV lielpilsētās Ņujorkā un Sanfrancisko, kā arī Maiami apkaimē. Taču sākotnēji slimības izcelsme bija neskaidra un tās izplatība tieši geju aprindās pat ārstiem lika to nodēvēt par GRID (Gay Related Immune Deficiency) jeb burtiskā tulkojumā ar gejiem saistītu imūndeficītu.

Līdz 1984. gadam, kad pētījumi ļāva saistīt AIDS ar cilvēka imūndeficīta vīrusu HIV, neārstējamā saslimšana ASV un Eiropā tika asociēta ar homoseksuāliem cilvēkiem, migrantiem, narkomāniem un citiem marginalizētajiem sabiedrības slāņiem. Plašsaziņas līdzekļi palīdzēja veicināt šos aizspriedumus, un šodien vēsturnieki AIDS radīto masu histēriju dēvē par “seksa paniku”. To vēl vairāk pastiprināja tādu slavenību kā aktiera Roka Hadsona (kurš gadiem bija slēpis savu homoseksualitāti) un rokzvaigznes Fredija Merkūrija nāve no AIDS. 90. gadu sākumā HIV terapijā sāk plašāk izmantot antiretrovirālos medikamentus un situācija strauji uzlabojas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!