Foto: Publicitātes foto

Kinoteātris "Splendid Palace", sākoties jaunajam gadam, piedāvās aktrises un režisores Šarlotes Geinsbūras (Charlotte Gainsbourg) jaunākās filmas, kas līdz šim bijušas skatāmas tikai festivālos.

Kā "Delfi" informē kinoteātra pārstāvji, programmā iekļautas trīs atšķirīgas filmas, kas apliecina Geinsbūras talanta daudzveidību: "Suzanna Andlere" (Suzanna Andler, 2021), "Šarlote par Džeinu" (Jane by Charlotte, 2021), "Lux AEterna" (2019).

Kā atgādina kino programmas veidotāji, Šarlote Geisnbūra ir viena no mūsu laika izcilākajām aktrisēm, viņai skatuve un ekrāns ir gēnos. Viņas tēvs ir leģendārais franču dziedātājs Seržs Geinsbūrs un māte – angļu aktrise Džeina Birkina. Šarlote jau 12 gadu vecumā uzstājās kopā ar savu tēvu un no pusaudzes gadiem sāka filmēties. Viņas kontā ir vairāk nekā 70 kinodarbu, visām savām filmām piešķirot noslēpumainu un tikai viņai raksturīgu sievišķību. Savas karjeras laikā strādājusi ar daudziem spilgtiem autorkino režisoriem, tostarp filmējusies vairākās Larsa fon Trīra filmās ("Antikrists", "Melanholija", "Nimfomāne"). Pēdējos gados Šarlote Geinsbūra pieteikusi sevi kā režisore, bet veiksmīgi turpina darboties arī kā mūziķe un dziedātāja.

No 2. janvāra uz "Splendid Palace" ekrāniem būs skatāma franču režisora Benuā Žako psiholoģiskā drāma "Suzanna Andlere". Filmas pamatā ir Margaritas Dirā luga, kas mēģina atklāt kādas turīgas sievietes iekšējos, labi maskētos kaislību dēmonus. Suzanna ir ārēji nosvērta būtne, kura ir apmierināta ar savu statusu, tomēr bagātības blaknes viņai sagādā ciešanas. Titullomas atveidotāja Šarlote Geinsbūra šķiet sava, vienmēr prombūtnē esošā, vīra pamesta, kurai vienai jāspēj izvēlēties divu miljonu vērtā villa ģimenes vasaras atvaļinājumam. Taču viss ir daudz sarežģītāk - gan attiecībās ar vīru, gan kādu dzeltenās preses žurnālistu. Filmā piedalās vēl daži aktieri, taču būtībā tā ir vienas mākslinieces filma. Kamera virtuozi seko sievietes psiholoģiskajām peripetijām un meliem.

No 7. janvāra kino repertuāru paspilgtinās franču drāma "LuxAeterna". Režisora Gaspara Noje filmas nosaukums apzināti netiek tulkots no latīņu valodas. Filma līdzinās iekļūšanai kino veidošanas aizkulisēs. Pie tam saglabājot sajūtu, ka kino skatītājs ir slepens novērotājs. Modeles gatavojas lielbudžeta filmas uzņemšanai, kurā vispirms viņas ir viņas pašas. Filmēšanas laukumā tiek pārspriesta gan aktrišu privātā dzīve, gan pa telefonu tiek audzināti mājās atstātie bērni, bet kas īsti režisē arvien biedējošākos notikumus filmu paviljonā? Filmas fināls var likties šokējošs, kinodarbu piesaka filmas veidotāji.

No 14. janvāra šo filmu duetu papildinās dokumentālā filma, kas kļuva par Starptautiskā Kannu kinofestivāla notikumu - "Šarlote par Džeinu", kas ir personisks dokumentāls darbs. Šarlote Geinsbūra ir ne tikai filmas režisore, viņa filmas materiālā iekļauj fotogrāfijas, kuras veic ar savu kameru. Filmas galvenā varone ir viņas mamma - izcilā aktrise, kultūras ikona Džeina Birkina. Filmējot abām sievietēm izdodas pārrunāt iepriekš kabatā turētās sāpīgās tēmas, kas skar mirušo tēvu un pusmāsu. Šarlote izrāda patiesu sirsnību pret savu veselības problēmu novājināto māti. Bet viņām ir daudz iemeslu turpināt baudīt dzīves mirkļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!