Foto: Kadrs no filmas

Kinoteātris "Splendid Palace" pirmdienās, sadarbībā ar dokumentālo filmu festivālu "Artdocfest", piedāvā noskatīties festivāla godalgotās dokumentālās filmas.

Pazīstamā dokumentālā kino režisora Vitālija Manska izveidotais festivāls "Artdocfest", neskatoties uz pandēmijas radītajiem šķēršļiem, pērn notika dažādos formātos, tāpēc kinoteātris "Splendid Palace" ir pagodināts labākās dokumentālās filmas, festivāla laureātes, izrādīt uz lielā ekrāna un aicināt kino skatītājiem un baudītājiem piešķirt pievienoto vērtību nedēļas sākumam – pirmdienai, raksta kinoteātra pārstāvji.

Dokumentālā kino pirmdienu ciklu 31. janvārī pulksten 20 atklās režisores Elīnas Langes-Ionatamašvilli filma "Nemierīgās atmiņas" (Restless Memories, 60', Latvija, 2022). Filmas sižets stāsta par diviem gruzīnu bērniem, kuru dienas rit 2008. gada Gruzijas - Krievijas kara bēgļu ciematā Cerovani.

Pēc filmas būs tikšanās ar režisori ar iespēju uzdot jautājumus un izzināt dokumentālās filmas uzņemšanas aizkulises.

Turpinājumā 7. februārī pulksten 20 tiks demonstrēta Reka Valerika filma "Klusā balss" (Silent voice, 60' Francija, 2020). Pirms seansa gaidāma saruna ar Nacionālā kino centra vadītāju Ditu Rietumu.
Filmas sižets stāsta par jaunu čečenu cīkstoni Havadžu, uz kuru tiek liktas lielas cerības jauktajā cīņas mākslā (ММА). Kad viņa brālis uzzina par Havadža homoseksualitāti un draud viņu nogalināt, galvenais varonis ir spiests bēgt uz Briseli. Jauneklis gūst mierinājumu planetārijā, esot klusumā starp zvaigznēm. Filma stāsta par viņa pirmajiem dzīves mēnešiem Beļģijā.

21. februārī pulksten 20 varēs noskatīties Viktora Kosakovska filmu Gunda (Gunda, 93', Norvēgija, ASV, 2020), bet pirms seansa gaidāma saruna ar festivāla "Artdocfest/Rīga" prezidentu Vitāliju Manski.

Filma "Gunda" stāsta par cūkām, govīm un vistām, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā. Tā ir melnbalta, bez vārdiem, bez mūzikas, bet ar skaņu. Režisors piedāvā ne tikai aizraujošu poētisku mākslas darbu, bet arī lielisku dzīves pieredzi. Iepazīšanās ar sivēnmāti Gundu, viņas ģimeni un kaimiņiem sniedz mums iespēju aizdomāties par apziņas dzīlēm un dzīves vērtību – visiem, ar kuriem kopā mēs apdzīvojam šo planētu.

Jau ziņots, ka 2021. gadā "Artdocfest/Rīga" pirmo reizi notika kā atsevišķs festivāls. Līdz tam Latvijā tas bija daļa no Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Rīga IFF).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!