No 8. marta kinoteātris "Splendid Palace" sāks demonstrēt Emīlijas Ātefas spēlfilmu "3 dienas Kiberonā" (3Tage in Qiberon, 2018). Tas ir stāsts par trim dienām Francijā, kad Romija Šneidere 1981. gadā sniedza pēdējo interviju vācu presei, portālu "Delfi" informē kinoteātra pārstāvji.

Daudzi kino cienītāji pazīst leģendāro vācu kinoaktrisi Romiju Šneideri. Viņa bija slavena jau 15 gadu vecumā un drīz vien kļuva par vienu no visvairāk pieprasītajām savas paaudzes aktrisēm visā Eiropā.

"Man bija svarīgi parādīt sievieti, nevis kinozvaigzni," par savu filmu saka režisore un scenārija autore Emīlija Ātefa, kas jau jaunībā iepazinusi Šneideres daiļradi. Šis ir stāsts par trīs dienām aktrises mūža pēdējā gadā, bet tā nebūt nav parasta biogrāfiska filma. "Es vēlējos koncentrēt uzmanību uz šīm trim dienām Romijas dzīvē, nevis izstāstīt viņas likteni," teikusi Ātefa.

Filmas "Baseins" (1969. g.) zvaigznes liktenis bija traģisks. Šneidere bija atkarīga no alkohola un trankvilizatoriem. Viņas pirmais vīrs izdarīja pašnāvību. Neilgi pēc pēdējās intervijas, viņas dēls gāja bojā nelaimes gadījumā. Aiz mīlestības pret saviem bērniem aktrise ieradās Kiberonā, lai ārstētu atkarību. Režisore vēlējusies, lai skatītāji filmā redzētu īstu sievieti ar īstām emocijām, nevis slavenas sievietes portretu. "Mana filma ir tikai mirklis viņas dzīvē, kurš ļauj viņai piemirst rūgto likteni."

Pēdējai aktrises intervijai žurnālā "Stern" fotogrāfs Roberts Lebeks uzņēma melnbaltas fotogrāfijas, kas kļuva par filmas iedvesmas avotu. Rakstot scenāriju, Ātefa tikās ar fotogrāfu, kurš nodeva viņai visus 600 Kiberonā tapušos uzņēmumus. Tieši fotogrāfijas ir melnbaltās filmas pamatā. "Melnbaltais attēls ļāva man paust to, ka filma ir balstīta reālos notikumos, tomēr ir mākslinieciskas fantāzijas auglis," stāsta režisore.

Galvenās lomas atveidotājai Marī Boimerei jau kopš 16 gadu vecuma piedāvāta slavenās Šneideres loma. Abas aktrises ir neiedomājami līdzīgas, taču Marī līdz šim nevēlējās tēlot biogrāfiskā filmā. Tikai franču producentam Denī Ponsē izdevās viņu pierunāt. Boimeres talantīgā spēle nesa viņai panākumus. Vācijas kino balvu pasniegšanas ceremonijā viņa tika atzīta par labāko aktrisi, pretendēja arī uz Eiropas kinoakadēmijas balvu kategorijā "Labākā aktrise".

"Es nekad neesmu vēlējusies piedalīties biogrāfiskā filmā, bet mans draugs Denī Ponsē piedāvāja parādīt tikai trīs dienas Romijas dzīvē, tāpēc es piekritu," aktrise stāsta "Fameuz". Režisore apgalvo, ka viņas filma nav iedomājama bez Boimeres, kura visu ziedojusi lomai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!