Foto: Kadrs no filmas "Mērnieku laiki"

Pieminot izcilo aktrisi Viju Artmani, kura 21. augustā būtu svinējusi 90. jubileju, restaurēta Voldemāra Pūces filma "Mērnieku laiki" (1968). Restaurētā kino darba pirmizrāde plānota šā gada festivāla "Baltijas pērle" programmā, īpašā Vijai Artmanei veltītā seansā, 22. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Vairāk nekā 50 gadu glabātās 35 mm kinolentes pilnīgu atjaunošanu finansēja festivāls "Baltijas pērle", Valsts Kultūrkapitāla fonds un Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs. Restaurācijas darbus veica "Studija Lokomotīve".

Filma "Mērnieku laiku" uzņemta pēc latviešu literatūras klasiķu – brāļu Reiņa un Matīsa Kaudzīšu – romāna ar tādu pašu nosaukumu. Tā tiek uzskatīta par Latvijas kino klasikas pērli. Vija Artmane filmā atveido vienu no galvenajām – Lienas – lomu.

Filmā redzami arī citi izcili latviešu aktieri – Gunārs Cilinskis, Eduards Pāvuls, Elza Radziņa, Kārlis Sebris, Harijs Liepiņš, Artūrs Dimiters, Alfrēds Jaunušāns un citi.

Romāna un filmas notikumi risinās 19. gadsimta otrajā pusē, kas ir agrārās reformas laiks Vidzemes guberņā. Autoru izdomātos pagastos – Slātavā un Čangalienā – ierodas mērnieki, kuriem jāpārmēra zemnieku saimniecību robežas. Romāna vietu un varoņu prototipi meklēnami 19. gadsimta Piebalgas novadā, kur dzīvoja Reinis un Matīss Kaudzītes.

Bagātais Slātavas muižas zemes rentnieks Prātnieks pārliecina savus kaimiņus, ka nepieciešams pielabināties atbraukušajiem mērniekiem un jāiedod viņiem pamatīgs kukulis. Prātnieks noskatījis skaisto Lienu, bet viņas sirds jau pieder Kasparam. Prātnieks kopā ar Lienas audžuvecākiem izputina Kasparu, cerot gūt meitenes piekrišanu precībām, taču viņa jau ir izvēlējusies. Kaspars nejaušības pēc tiek nogalināts, bet Liena, kuru pēc atteikšanās precēties ar Prātnieku nolād audžumāte, sajūk prātā un izdara pašnāvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!