Foto: Vida Press
Šodien, 20. janvārī, ekscentriskajam kino radītājam Deividam Linčam aprit 75. Tas šķiet labs iemesls, lai atskatītos teju 40 gadus senā pagātnē, kad Linčs savas režisora karjeras sākumā piekrita itāļu kino magnāta Dino De Laurentisa piedāvājumam ekranizēt zinātniskās fantastikas žanra autora Frenka Herberta kosmosa sāgu – teju 500 lappuses biezo romānu "Kāpa". Tā izvērtās par Linča karjeras sāpīgāko pieredzi un lielāko izgāšanos, pēc kuras viņš vairs nav spēris kāju nevienas lielbudžeta filmas uzņemšanas laukumā, pilnībā pievēršoties tikai savas unikālās kino pasaules radīšanai, kļūstot par pasaulē pazīstamāko sirreālistu kino kopš Dalī un Bunjuela.

Vēl viens iemesls atgriezties pie "Kāpas", protams, ir jaunas ekranizācijas tapšana atzītā kanādiešu režisora Denī Vilnēva vadībā. Covid-19 pandēmijas dēļ jaunās filmas iznākšana uz ekrāniem tika pārcelta no 2020. gada uz šī gada 1. oktobri. Linčs jau pagājušā gada pavasarī publiski paziņoja, ka Vilnēva filma viņu absolūti neinteresē, taču iemesls nav vis nievājoša attieksme pret kolēģa centieniem, bet gan paša Linča nevēlēšanās atgriezties pie atmiņām par savu neveiksmīgāko darbu, kas gandrīz sagrāva režisora turpmāko karjeru kino.

Deivids Linčs gan nebija pirmais posms garajā, sarežģījumu pilnajā, taču no kino vēsturnieka skatpunkta arī sasodīti aizraujošajā "Kāpas" ekranizēšanas sāgā, kas pati būtu vērienīgas drāmas vai pat traģikomēdijas cienīgs materiāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!