Foto: Kadrs no filmas "Zeme ir visvientuļākā planēta"

Pirmdien, 10. oktobrī turpinās Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps", piedāvājot virkni pirmizrāžu, kā arī balvai nominēto filmu skates, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Kino diena sāksies plkst. 13.00 "Splendid Palace" Lielajā zāle ar filmas "Es esmu šeit" (Renārs Vimba, "Tasse Film") seansu; filma izvirzīta Lielajā Kristapā 11 nominācijās, tai skaitā kā gada labākā pilnmetrāžas spēlfilma.

Plkst. 18.00 interesentiem būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu "Visu laiku snieg", kas vēsta par Viestura Kairiša filmas "Melānijas hronika" tapšanu, kas pirmizrādi piedzīvos 1. novembrī. Pēc filmas — saruna ar filmas radošās komandas pārstāvjiem, ko vadīs Kristīne Matīsa.

Kinoteātra Lielajā zālē plkst. 18.30 pirms pilnmetrāžas filmas "Pelnu sanatorija", kas izvirzīta "Lielā Kristapa" balvai 12 nominācijās, būs politologa Ivara Ījaba vadīta diskusija "Vēsture uz ekrāna: īstenība un fikcija", kurā piedalīsies Pauls Bankovskis, Roberts Vinovskis un Kristīne Jurjāne. Diskusijā – saruna par to, cik brīvi var justies (un jūtas) "kinematogrāfs" ar vēsturisko notikumu rekonstrukciju.

Kino dienas turpinājumā plkst. 20.30 "Splendid Palace" Mazajā zālē vienā seansā varēs noskatīies divas filmas — animācijas lentu "Mīnotaurs" un pilnmetrāžas dokumentālo filmu "Jānis. Elza. Mīlas grāmata", kas tapusi Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada programmā.

"Mīnotaurs" (Kārlis Vītols, "Air Productions") nominēta trīs "Lielā Kristapa" kategorijās, tai skaitā kā labākā animācijas filma. Filma ir rotaļīgi gleznieciskā tehnikā radīts aizkustinošs, oriģināls ieskats mītā par Mīnotaura labirintu.

Pilnmetrāžas dokumentālā filma "Jānis. Elza. Mīlas grāmata" (Linda Olte, "Air Productions") ir oriģināls, mūsdienīgs un smalkjūtīgs skatījums uz Latvijas literatūras dižgariem Raini un Aspaziju. Šai filmai ir sešas nominācijas, tai skaitā – Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma.

Vakara noslēgumā, plkst. 21.00, plānota piecu studentu filmu pirmizrādes: "Tango", "Paldies, vecais!", "Arta", "Mašīnista grēksūdze" un "Zeme ir visvientuļākā planēta".

Jau ziņots, ka "Lielā Kristapa" balvas 23 nominācijās tiks pasniegtas noslēguma ceremonijā 12. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace". Par publikas simpātijas balvu var nobalsot portālā "Delfi" līdz 11. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!