Foto: Publicitātes foto
Krievu režisors Aleksejs Učiteļs, kurš iepriekš atsacījies pakļauties protestētāju un morāles aizstāvju prasībām izgriezt no savas filmas "Matilde" ainas ar kailām krūtīm un citas atklātas ainas, tomēr piekritis filmu pārmontēt, lai cenzūra to atļautu izrādīt Ķīnā, ziņo "Daily Storm".

"Šobrīd notiek pārrunas ar Ķīnu, kur filmai ir jāiznāk. Tiesa, visticamāk, ka dažas ainas nāksies izgriezt. Tur ir cenzūra attiecībā uz kailiem ķermeņiem un tā tālāk, tāpēc nāksies pārmontēt," režisors atklājis tikšanās pasākumā ar skatītājiem filmas pirmizrādē Vācijā.

Ārzemju filmas izrādīšanai Ķīnā tiek "skatītas zem mikroskopa", un ar to nodarbojas Preses, publikāciju, radio, filmu un televīzijas valsts administrācija (SARFT). Kategoriski aizliegts ir jebkāds negatīvs, stereotipisks vai noniecinošs Ķīnas vai ķīniešu attēlojums. Tāpat aizliegta ir Ķīnas, Tibetas un Taivānas politisko attiecību skaršana, kā arī jebkādu Ķīnas sociālo nebūšanu – nabadzības, prostitūcijas vai narkomānijas – tirzāšana. Ja ārzemju filmas aktieris ir paudis politisku viedokli vai atbalstījis "Atbrīvojiet Tibetu" kampaņu, filmai var nākties rēķināties ar problēmām.

Cenzoru "upuri" ir bijusi filma "Vīri melnā 3", no "Karību jūras pirāti: Pasaules malā" nācās izgriezt visas ainas ar Čou Junfatu (demokrāts, atbalstījis studentu protestus 2014. gadā – red.), bet "Mākoņu atlants" tika saīsināts par 40 minūtēm.

Vēsturiskās drāmas "Matilde" scenārija pamatā ir dokumentēts fakts, ka cara Nikolaja II un Sanktpēterburgas Marijas teātra primabalerīnas Matildes Kšesiņskas romantiskā dēka ilga aptuveni gadu un noslēdzās dažas nedēļas pirms Nikolaja II saderināšanās ar nākamo carieni Aleksandru Fjodorovnu. Pēc Krievijas Impērijas pēdējā cara kāzām baletdejotāja turpināja viesoties valdnieka galmā un ļāvās kaislīgām mīlas dēkām ar citiem karaliskās ģimenes locekļiem.

Skandalozais mīlas stāsta ekranizējums ir izsaucis plašu rezonansi daļā pareizticīgo sabiedrības, kas filmu nodēvējusi par caru nomelnojošu un ticīgo jūtas aizskarošu. Divi lielākie Krievijas kinoteātru tīkli "Cinema Park" un "Formula Kino" septembrī paziņoja, ka pēc saņemtiem draudiem neizrādīs filmu "Matilde", bet vēlāk mainīja šo lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!