Foto: DELFI
Kamēr daudzviet darba diena tuvojas noslēgumam, kādā Maskavas ielas namā sāk pulcēties seriāla "UgunsGrēks" aktieri, lai filmētos epizodēs, kuras vēlāk samontējot, top ikvakara televīzijas skatītāju rituāls.  Savus pirmsākumus pašmāju populārākais seriāls piedzīvoja Latvijas Televīzijā ar nosaukumu "Neprāta cena", bet nu jau vairākas sezonas skatāms TV3  kā "UgunsGrēks"  ar sabiedrībā iemīļotiem aktieriem un visai spraigiem sižeta pavērsieniem.

Dienā, kad "UgunsGrēka" filmēšanas laukumā viesojās portāls "Delfi", filmēties ieradušies Helēna - Zane Daudziņa, Donāts - Aldis Siliņš, Jagudina kungs - Andris Bērziņš, Miervaldis - Leons Krivāns un mazā Ieviņa - Gabriela Utāne. 

Enerģiju smeļas viens no otra un kolektīva apsmiešanās

"Reizēm, filmējoties, ir tā, ka gribas mukt vai mirt, bet tad, kad esi kadrā, visu dari maksimālā intensitātē. Ja ir problēmas, bēdas, smieklu lēkmes - tas neinteresē nevienu, ir jāspēj pārslēgties un viss," par nogurumu filmēšanās laikā stāsta Helēnas lomas seriālā "UgunsGrēks" atveidotāja Zane Daudziņa.

Viņa atklāj, ka filmēšanās laikā gadās arī īpaši jautri brīži. "Reizēm ir tā, ka barojamies viens no otra - no kolēģu labā garastāvokļa. Piemēram, ja kāds kolēģis apsmejas, tad skaties kolēģim starp uzacīm, nevis acīs un dari kas jādara. Tas palīdz arī otram, jo gadījumā, ja abi nekā necenšas novaldīt smieklus, tas agrāk vai vēlāk izlaužas," smaidot stāsta aktrise.

Smieklu dēļ nākas pārfilmēt arī epizodes

Reizēm aktieru smieklu lēkmju dēļ gadās arī vairākas reizes pārfilmēt seriāla epizodes. "Bieži tādas situācijas negadās, bet lielākoties kas tāds notiek tad, kad kādam sākas smieklu lēkme vai nobrūk tehnika," sarunā ar portālu "Delfi" atzīst Aldis Siliņš un piebilst, ka lielākais jokotājs seriāla "UgunsGrēks" aktieru vidū esot Pētera Jagudina lomas atveidotājs Andris Bērziņš.

Pēkšņi sarunā iesaistās arī  Bērziņš: "Te viss ir absolūti nopietni. Pat traģiski! Viņi domā, ka atnākuši jokoties..." caur smaidu sašutumu pauž Bērziņš un uzkož kolēģiem atvesto buti, kas pagatavota Mazirbē.

Cik daudz aktieri drīkst atkāpties no scenārija?

Jautāts, cik daudz seriāla akrieriem ļauts atkāpties no scenāristu paveiktā, Siliņš stāsta: "Variēt ir ļauts, ja var piedāvāt kaut ko foršu. Tāpat piedāvājumam jābūt tādam, lai citi aktieri neapsmietos".

Viņš tāpat atzīst, ka aktierim, kurš vēlas atkāpties no scenārijā rakstītās epizodes, jāspēj savs piedāvājums atkārtot.

Uz jautājumu, vai reizēm arī dzīvē kolēģus gadās nosaukt atvaidojamo personāšu vārdos, Helēnas lomas atveidotāja Daudziņa atzīst - gadās gan. Viņa reizēm Aldi Siliņu saucot par Donātu.

Savukārt Siliņš gan uzsver, ka šīs lietas cenšas nodalīt. "Zane, nu mēs taču tā nedarām! Dzīve ir dzīve un darbs ir darbs," smaidot teic aktieris.

"Visai bieži gan esmu piedzīvojis, ka uz ielas mani kāds nosauc seriāla vārdā. Tad mans četrus gadus vecais dēls parasti brīnās, kādēļ atsaucos uz vārdu, kas patiesībā nav mans vārds," teic Siliņš.

Kādēļ 'UgunsGrēkā' nav ziemas?

Kādēļ "UgunsGrēka" aktieri nekad nav redzēti ziemas apģērbā vai dziļā rudenī, ārā filmētās epizodēs? Par šo jautājumu noteikti aizdomājies ne viens vien seriāla "UgunsGrēks" skatītājs. Seriāla producente Baiba Saleniece sarunā ar portālu "Delfi" atklāj, ka "mūžīgā vasara" seriālā ir novērojama lielākoties finansiālu apsvērumu dēļ.

"Reitingi pierāda to, ka "UgunsGrēks" skatītāji seriālu grib redzēt katru vakaru. Tādēļ arī tāda izvēle - labāk redzēt seriālu, kas ietver četrus gadalaikus retāk vai "mūžīgo vasaru" - katru vakaru," skaidro Saleniece un piebilst, ka ārskati tiekot filmēti vien vasarā Bīriņu pils apkaimē.

"Ja mēs skrietu pakaļ visiem četriem gadalaikiem, veidojot seriālu, mums būtu nepieciešams daudz lielāks finansējums, laikietilpīgāks aktieru darbs. Uzskatām, ka labāk ir ikvakara rituāls nekā visi gadalaiki."

Taču, neraugoties uz to, ka aktierus smieklu lēkmes gadās visai bieži un arī kuriozi "UgunsGrēka" filmēšanas laukumā nav nekāds retums, seriāla producente atklāj, ka speciālas sērijas ar jautrāko filmēšanās brīžu apkopojumiem televīzijā neplāno rādīt.

"Mēs šādas epizodes krājam, reizēm kādu stāstu publicējam arī TV3 mājaslapā, taču televīzijā neplānojam rādīt speciāli. Uzskatām, ka tādas lietas vairāk piedienas komēdijām. Turklāt domājam, ka skatītājam ir daudz interesantāk sērijas beigās uzzināt, kas gaidāms nākamajā sērijā," saka Saleniece.

Cik ilgi turpināsies ikvakara rituāls seriāla 'UgunsGrēks' veidolā?

Ja skatītāji vēlēsies un radošais gars nezudīs, "UgunsGrēks" varētu kļūt par tikpat ilgmūžīgu projektu kā ārvalstu seriāli "Hameleonu rotaļas" vai "Santa Barbara" - vienisprātis ir Saleniece un "UgunsGrēka" režisore Inta Gorodecka.

Saleniece uzsver, ka pagaidām nekas neliecina par to, ka seriāls būtu skatītājiem apnicis. "Reitingi rāda, ka skatītājiem seriāls patīk, lai arī konkurence arī nebūt nestāv uz vietas. Tomēr "UgunsGrēka" komandai nav plāna, cik ilgi seriālam būtu jāturpinās."

Dvīņubrāļi, amnēzija, nolaupīti bērni un reanimēti miroņi

Jautāta, kādēļ arī "UgunsGrēkā" parādās "ziepju operām" raksturīgie sižeta pavērsieni, kad kāds personāžs pēkšņi zaudē atmiņu vai satiek kopš dzimšanas neredzētu dvīņubrāli, Gorodecka atbild: "Scenāristi idejas smeļas no dzīves!"

Viņa atklāj, ka sižeta kolīzijām ir vajadzīgi arī notikumi, kuri skar vairāku personāžu likteņus. "Var iet ceļu no punkta A uz punktu B pa taisnu un platu ceļu, bet var iet arī pa šaurām šķērsieliņām. Mēs izvēlamies iet tieši pa tām. Tomēr nekas nereāls nav ne amnēzija, ne dvīņubrāļi - tas viss ir sastopams dzīvē," uzsver seriāla režisore.

"Piemēram, amnēzija vai sprādziens ir ļoti izdevīgi sižeta pavērsieni - tie ir štrihi, kas maina daudzu seriāla varoņu likteņus. Amnēzija vispār ir ļoti intreresanta lieta, ko plaši izmanto seriālos un romānos - cilvēka dzīve kļūst par baltu lapu.

Protams, ārvalstu seriālos nereti tiek "reanimēti" mirušie personāži, bet mēs gan neko tādu neplānojam," stāsta Gorodecka un piebilst, ka "UgunsGrēks" vairāk balstīts uz "kvalitāti un sižetisko spriedzi, ne kvantitāti".

"Brīdī, kad nevarēsim dot neko jaunu ne skatītājiem, ne aktieriem, tad ar godu seriālu beigsim, bet kamēr tas viss liksies interesanti - būsim," - tā Gorodecka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!