Filmā "Pelnu sanatorija" galveno lomu filmā spēlē vācu aktieris Ulrihs Matess (Ulrich Matthes). Vācijā aktieris ir populārs un novērtēts – var teikt, īsta teātra un kino zvaigzne.

Video sveicienā, kas ierakstīts Berlīnē pirms pāris nedēļām, aktieris stāsta par spilgtākajiem iespaidiem no filmēšanās Latvijā, par savu sadarbību ar filmas veidotājiem un par mīļākajām ainā; video redzami arī filmēšanas aizkadri, kā arī kāda iepriekš neplānota smieklu epizode.

Ārpus Vācijas Matess zināms lielākoties no tādām filmām kā Olivera Hiršbīgela "Sakāve" (Der Untergang), kurā aktieris spēlēja Hitlera vienu no tuvākajiem līdzgaitniekiem Jozefu Gebelsu un Folkera Šlēndorfa filmas "Devītā diena". Eiropas ietekmīgā teātra žurnāla "Theater Heute" kritiķu aptaujā Ulrihs Matess divas reizes ticis atzīts par Gada aktieri. 2008. gadā viņš saņēma Vācijas nacionālo teātra balvu "Fausts" par titullomas atveidojumu Berlīnes Vācu teātrī (Deutsches Theater) izrādē "Tēvocis Vaņa". Pagājušā gadā viņš saņēmis galveno vācu kino un televīzijas balvu "Die Goldene Kamera" kā labākais aktieris.

Kā stāsta filmas producents Roberts Vinovskis, Ulrihs Matess, neskatoties uz nelielo filmas budžetu, savu piekrišanu filmēties devis 12 stundas pēc tam, kad viņam ticis nosūtīts filmas scenārijs, kurš viņu ļoti ieinteresējis. Tā filmas veidotājiem bija negaidīta veiksme, jo tieši Ulrihu viņi uzskatīja par labāko iespējamo aktieri šajā lomā; šī izvēle arī attaisnojās.

Ulrihs Matess ieradīsies uz filmas pirmizrādi Rīgā 21. janvārī. Filma tapusi "Studijā Lokomotīve" un ir režisora Dāvja Sīmaņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma.

Filmas darbība norisinās 1917. gadā Kurzemē. Kara pēdējās dienās atvaļināts vācu kara ārsts Ulrihs tiek nosūtīts uz nomaļu sanatoriju, kur ārstējas kontuzēti un mentāli traumēti kareivji. Ulriham atklājas dīvaina, sapņaina pasaule, kurā valda miers un aizmirstība. Tas izrādās pārbaudījums viņa racionālajam prātam un viņa apņēmībai "ieviest kārtību". Savukārt negaidīta pieķeršanās kādam pamestam, mežonīgam zēnam ļauj Ulriham atgūt notrulināto cilvēcību. Taču karš vēl nav beidzies - agrāk vai vēlāk tas sasniegs arī šo patvēruma vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!