Uzņemta dokumentālā filma "Par visu manu dzīvi", kurā attēlota Sabiles čigānu vēsture un šodiena. Kā aģentūrai LETA stāstīja filmas režisors Romualds Pipars, filmā tiek stāstīti notikumi Otrā pasaules kara laikā, kad toreizējais Sabiles pilsētas galva Mārtiņš Bērziņš no nāves izglāba vairāk nekā 200 čigānu, kurus nošaut bija sagatavojušies nacistu kareivji.
Vēsturiskie notikumi filmā atklājas intervijās ar mūsdienu Sabiles iedzīvotājiem - čigāniem, kas kā mazākumtautība par savu vietu pasaulē cīnās patlaban. Filmēta gan čigānu sadzīve, gan mācības, gan darbs, stāsta Pipars.

Iecere veidot filmu par Sabiles čigānu likteni režisoram radusies, uzzinot par Bērziņa varonību un gatavību atdot dzīvību par savas pilsētas iedzīvotājiem. Turklāt režisors uzskata, ka ļoti daudz tiek runāts par holokaustu un ebreju iznīcināšanu, taču jāstāsta arī par čigānu tautu, kas, viņaprāt, ir cietusi ne mazāk.

Filma "Par visu manu dzīvi" līdzās vairākām citām Latvijas filmām tiks demonstrēta Berlīnes kinofestivāla filmu tirgū, kas norisināsies no 6.februāra līdz 16.februārim.

Filmas režisors, scenārija autors un operators ir Pipars, producente - Baiba Urbāne.

Filma veidota Pipara filmu studijā "Ģilde" ar Latvijas Nacionālā kinematogrāfijas centra un Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!