Foto: Aija Bley
Polijas galvaspilsētā 9. oktobrī sākās reģionā ievērojamais Varšavas starptautiskais kinofestivāls, kura programmā iekļautas vairākas latviešu, kā arī Latvijas mazākuma kopražojuma filmas.

Dokumentālo filmu konkursā ir iekļauta režisores Aijas Bley filma "Mēs gribējām izmainīt pasauli" (2020) par leģendārās pankroka grupas "Inokentijs Mārpls" mūziķiem Dambi (Raimonds Lagimovs) un Skripu (Ivo Stankevičs), kā arī mūzikas žurnālistu Uldi Rudaku, kuri nosvinējuši apaļas jubilejas un apcer, vai palikuši uzticīgi saviem jaunības dienu ideāliem. Filma nacionālo pirmizrādi piedzīvoja šā gada 4. maijā Latvijas filmu maratona programmā).

Dokumentālo filmu konkursa programmā iekļauts arī studijas "VFS Films" kopražojums ar Lietuvu un Franciju, režisores Giedres Žickītes filma "Lēciens", kas tuvākajā laikā tiks demonstrēta arī festivālos Romā, Ņujorkā un Tallinā, bet Latvijas pirmizrāde gaidāma 27. novembrī, festivāla "ArtDocFest" programmā.

Varšavas festivāla konkursā "1-2", kur sacenšas režisoru pirmās vai otrās filmas, iekļauta Ilzes Burkovskas-Jakobsenas dokumentālā animācija "Mans mīļākais karš", kas oktobri skatāma arī Latvijas kinoteātros, bet nesen piedzīvojusi pirmizrādi Kanādā, Otavas starptautiskā animācijas festivāla konkursa programmā (23.09. – 4.10.). Filma vēsta par pieaugšanu un vērtību izpratnes maiņu Padomju Latvijā.

Savukārt festivāla galvenajā konkursā atlasītas divas spēlfilmas, kur Latvija līdzdarbojusies kā mazākuma kopražotājs. Konkursa programmā iekļautas Alekseja Učiteļa filma "Cojs" (Latvijas studija Mistrus Media) par leģendārā krievu mūziķa Viktora Coja traģisko nāvi Latvijā un notikumiem pēc tās. Tāpat programmā atrodama Rumānijas, Čehijas, Latvijas kopražojuma filma "Unidentified", ko no Latvijas puses pārstāv studija "Tasse Films".

Varšavas kinofestivāls ir dibināts 1985. gadā un savās programmās iekļauj visu žanru filmas no visas pasaules. Šogad festivāls notiks nevis tiešsaistē, kā to izvēlējušies darīt daudzu kinofestivālu organizatori, bet kinoteātrī, kas šajos apstākļos tiek uzskatīts par īpašu drosmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!