Foto: F64

Krievijas teātra un kino režisora Kirila Serebreņņikova jaunākā filma "Krāpšana" (Измена) iekļauta 2012. gada starptautiskajā Venēcijas kinofestivālā, un līdz ar to šis festivāls būs debija arī diviem latviešu aktieriem – Artūram Skrastiņam un Gunai Zariņai.

"Krāpšana" ir trešā Serebreņņikova filma, kurā piedalās ne vien krievu aktieri, un bez Dailes teātra aktiera Skrastiņa un Jaunā Rīgas teātra aktrises Zariņas tajā spēlē arī vācu aktrise Franciska Petri, Dejans Liličs no Maķedonijas, kā arī populārās Krievijas estrādes grupas "ВИА-Гра" soliste Albina Džanabajeva, kurai šī ir debija kino.

"Kirils bija mani redzējis Jaunā Rīgas teātra izrādēs. Domāju, ka tas kalpoja par iemeslu, kādēļ viņš man uzticējās," par uzaicinājumu piedalīties filmā "Krāpšana" sarunā ar portālu "Delfi" stāsta aktrise Guna Zariņa.

Viņa atklāj, ka filmas pirmizrāde gaidāma jau rudenī un strādāt ar Serebreņņikovu bijis viegli un patīkami. "Darbs pie filmas principiāli neatšķīrās no citiem projektiem, bet sarežģītāk bija tas, ka filmēšanās notika Maskavā.

Ar Serebreņņikovu mēs sapratāmies no pusvārda, jutu, ka uz mani ļoti paļāvās. Daudz runājāmies," stāsta Zariņa, kura filmā tēlo izmeklētāju, kura izmeklē noziegumu, ko pastrādā galvenie filmas varoņi. "Kirilam šī loma likās ļoti svarīga. Es filmā neļauju viņiem saņemt sodu un parūpējos par to, lai viņi soda sevi paši," atklāj aktrise.

Savukārt Artūrs Skrastiņš portālam "Delfi" atklāj, ka viņa dalība filmā bijusi iespējama pateicoties veiksmīgu nejaušību virknei. "Filmēšana notika pagājušā gada novembrī, kad man teātrī Latvijā bija saspringts grafiks, tomēr tiku uz filmēšanu un esmu priecīgs, ka varēju to fiziski izdarīt. Es lidinājos uz Maskavu turp un atpakaļ – no rīta tur ielidoju, bet jau vakarā lidoju atpakaļ mājās," teic Skrastiņš.

Viņš arī atzīst, ka juties lieliski, esot tik aktīvā kustībā. "Tik labi jutos galvenokārt tāpēc, ka Serebreņņikovs ir jūtīgs, smalks, lielisks režisors. Viņš ir tāds, kurš pazīst dzīvi un attiecības un ir apveltīts ar asu, pat matemātisku prātu," viņš stāsta.

Skrastiņš filmā atveido galvenās varones otro vīru un skatītāji viņa sniegumu varēs redzēt vien filmas beigu daļā. "Filmā esmu vīrietis, kuram sieva "slīd no rokām ārā". Mans varonis ir konservatīvs cilvēks ar militāru izglītību," stāsta Skrastiņš.

Filma "Krāpšana" vēsta par to, kā divi nejauši satikušies cilvēki uzzina, ka viņu partneri ir mīļākie, un kā šī neuzticība ietekmē viņu dzīvi.

Serebreņņikovs kino un televīzijas filmas uzņem jau kopš 1998. gada, bet Latvijas publikai viņš labāk pazīstams kā režisors, kurš iestudējis divas Latvijas Nacionālā teātra izrādes – Gogoļa "Mirušās dvēseles" 2010. gadā, kā arī Georga Bīhnera "Voiceku", kas teātrī skatāma no šī gada aprīļa.

Kā liecina festivāla organizatoru izplatītā informācija, filma "Krāpšana" iekļauta festivāla oficiālajā konkursa programmā, kur tai par "Zelta lauvu" nāksies sacensties ar tādu pasaulslavenu režisoru kā Braiens De Palma, Kims Kiduks, Takeši Kitano, Terenss Maliks un citu jaunākajiem darbiem.

"Teikšu godīgi: iekļūšana galvenajā konkursā šādā dalībnieku konkurencē – mums jau tas vien nozīmē uzvaru. Mēs ceram, ka Venēcijas festivāls dos mums lielisku startu filmas izplatīšanai, jo īpaši Krievijā. Veidojot "Krāpšanu", pirmām kārtām mēs domājām par skatītājiem un centāmies darīt visu iespējamo, lai filma viņus varētu aizkustināt," Krievijas medijiem sacījusi filmas producente Sabīna Jeremejeva.

69. Venēcijas kinofestivāls notiks no 29. augusta līdz 8. septembrim, un tā žūrijas priekšsēdētājs ir amerikāņu kinorežisors, producents un scenārists Maikls Manns.

Jau ziņots, ka Krievijas filma uzvarēja pagājušā gada Venēcijas festivālā – tā bija režisora Aleksandra Sokurova filma "Fausts". Pirms tam Venēcijā tas bija izdevies arī Andrejam Zvjagincevam ar filmu "Atgriešanās" 2003. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!