Foto: DELFI.ee
Portāls "Delfi" sadarbībā ar "Kinoblogeri.lv" un "Visit Estonia" no 4. līdz 17. novembrim rīkoja recenziju konkursu kino baudītājiem, kas aicināja uzrakstīt savu apskatu par kādu no portāla "Kinoblogeri.lv" ekspertu atlasītajām filmām. Visaizraujošāk uzrakstītās recenzijas autoram bija iespēja doties uz Tallinas Tumšo nakšu festivālu – vieno no šā brīža nozīmīgākajiem kino notikumiem Ziemeļeiropā un baudīt to klātienē. Pirmās vietas ieguvējs Arnis Buka diemžēl uz Tallinu nevarēja doties, bet otrās vietas ieguvēja, Ieva Augstkalna, nelielā stāstā fiksējusi festivālā piedzīvoto.

Mans brauciens uz Tallinas Tumšo Nakšu kino festivālu sākās ar diviem kino blogeriem – abiem Sergejiem (Sergeju Timoņinu un Sergeju Musatovu – red.). Tajā dienā īsti pat nezināju, ko gaidīt, jo Tallinā nekad nebiju bijusi, un šī bija arī mana pirmā pieredze, apmeklēt tik augstas kategorijas kino festivālu.

Ar kino blogeriem mums iezīmējās dažas būtiskas atšķirības kino izpratnē un uzskatos, tomēr tā bija laba un noderīga pieredze, jo apskatīju dažādas filmas, ko savā sarakstā nemaz neliktu. Pirmajā vakarā paļāvos uz viņu izvēli, un piektdienas vakaru noslēdzām ar korejiešu šausmu filmu "Train to Busan", kura bija milzīgs pretstats tam, ko pati skatos un, kas mani interesē. Šāda filmu skatīšanās pieredze ir iespēja salīdzināt, izzināt un izprast dažādo kino pasauli.

Sestdien arī devāmies uz kino blogeru izvēlētajām filmām, bet svētdien, paļāvos uz savu izvēli un noskatījos šādas filmas – "The Constitution" (sociāli smaga horvātu filma), "We Used To Be Cool" (ikdienišķa austriešu filma) un "Lady Macbeth" (vēsā "angļu mierā" izturēts kino darbs). Visās filmās bija padomāts par angļu subtitriem, tāpēc "valodas barjera" starp skatītāju un filmu tika automātiski nojaukta. Kopumā, divu dienu laikā noskatījos sepriņas filmas. Svētdien pat nācās skriet no vienas zāles uz otru, lai paspētu "ielēkt" citā seansā. Interesanti, ka pirmie filmu seansi sākās pēcpusdienā (atsevišķas filmas agrāk), tādējādi visu dienas pirmo pusi veltīju Tallinas apskatei. Redzēju Tallinas vecpilsētu, mazliet apbrīnoju industriālās arhitektūras celtnes centrā un nodevos mazai pilsētas baudīšanai bez telefona.

Kā jau minēju, šī bija mana pirmā pieredze šāda veida kino festivālos, tādēļ ļoti priecēja tas, ka tas bija noorganizēts ļoti augstā līmenī – visos kinoteātros bija informācijas centri, kuros bija iespējams uzzināt visu par festivāla norisi. Cilvēki šķita ieinteresēti, un visā pilsētā bija jūtama svētku sajūta. Pēdējā dienā jaunieši drūzmējās pie informācijas centriem, lai varētu saņemt dažādus filmu plakātus. Man radās sajūta, ka igauņi kino uztver mazliet pat fanātiski, ka tas nav tikai viņu izklaides veids, bet gan veids kā ikdienas dzīves svarīga sastāvdaļa.

Lielā balvu pasniegšanas ceremonija bija diezgan grandioza, tas notika "Nordea" koncertzālē un tas bija noorganizēts ļoti augstā līmenī – sarkanais paklājs, cilvēki smalki saģērbušies, viss noritēja pirmklasīgi arī no organizatoriskā viedokļa. Ir ļoti grūti aptvert, ka tik liels kino festivāls notiek mums tepat kaimiņos. Uz brīdi iztēlojos, kā šādas kategorijas kino pasākums varētu izskatīties Rīgā un, ko tas nozīmētu mūsu kultūras dzīvei un, kas būtu jādara, lai tas īstenotos. Festivālā tika pārstāvētas vairāk nekā 80 valstu un 250 filmu, kas, manuprāt, vēlreiz apliecina šī pasākuma vērienu.

Foto: Tallinas Tumšo nakšu filmu festivāla noslēguma ceremonija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!