Foto: Kadrs no video
Ceturtdien, 10.janvārī, nosauktas ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijas, ko paziņoja aktrise Emma Stouna, kā arī komiķis Sets Makfarleins. Ar 12 nominācijām šogad līdere ir Stīvena Spīlberga vēstursikā filma "Lincoln", augsti novērtēts Eiropas kino meistardarbs "Amour", bet pārsteigumu sagādājusi romantiskā komēdija "Silver Linings Playbook", kas uz balvu pretendē sešās kategorijās.

Uz labākās filmas godu šogad pretendē deviņas filmas – Kannu "Zelta palmas zara" un Eiropas kinobalvas ieguvēja "Amour", politiskā drāma "Argo", Kventina Tatarntīno jaunākais kinodarbs "Django Unchained", filma – mūzikls "Les Miserables", Stīvena Spīlberga vēsturiskais stāsts "Lincoln", Anga Lī "Life of Pi", Ketrinas Bigelovas veidotais stāsts par Osamu bin Ladenu "Zero Dark Thirty", kā arī " Beasts Of The Southern Wild" un "Silver Linings Playbook"

Mihaela Hanekes "Amour" bija izvirzīta arī kategorijā "Labākā ārvalstu filma", kurā tā arīdzan nominēta un konkurēs ar filmām "No", "War witch", "A Royal Affair" un "Kon-Tiki".

Uz labākā režisora godu pretendē Mihaels Haneke, Benhs Zeitlins, Angs Lī, Stīvens Spīlbergs un Deivids O'Rasels.

Kategorijā "Labākā aktrise galvenajā lomā" nominētas – Džesika Česteina (Zero Dark Thirty), Dženifera Lorensa (Silver Linings Playbook), Emanuela Riva (Amor), Kveivanzena Volisa (Beasts of the Southern Wild) un Naomi Votsa (The Impossible)

Savukārt nominācijā "Labākais aktieris galvenajā lomā" izvirzīti Daniels Dejs Luiss (Lincoln), Bredlijs Kūpers (Silver Linings Playbook), Hjū Džekmens (Les Miserables), Vakins Fīnikss (The Master) un Denzels Vašingtons (Flight).

Par "Oskara" balvu kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā" sacentīsies Alans Arkins (Argo), Robert de Niro (Silver Linings Playbook), Tomijs Lī Džounss (Lincoln), Kristofers Valcs (Django Unchained) un Filips Seimūrs Hofmans (The Master).

Kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā" izvirzītas: Eimija Adamsa (The Master), Sallija Fīlda (Lincoln), Anne Hataveja (Les Miserables), Helēna Hanta (The Sessions), Džekija Vīvere (Silver Linings Playbook).

Viss nominantu saraksts atrodams ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" mājaslapā.

"Oskara" ceremonija ir viens no kino balvu sezonas svarīgākajiem notikumiem, kam seko vairums pasaules mediju, bet laiks līdz svinīgajai balvu sadales ceremonijai tiek izmantots no filmu veidotāju, studiju un izplatītāju puses, lai reklamētu savus darbus.

Ikgadējā "Oskara" balvas ceremonija notiks 24. februārī. Tā būs veltīta Džeimsa Bonda filmām, atzīmējot leģendārās franšīzes 50. jubileju. Ceremoniju vadīs Sets Makfarleins – komiķis, TV seriāla "Family Guy" autors un komēdijas "Teds" režisors.

Nominantus un uzvarētājus 24 kategorijās izvēlas ASV Kinoakamēdijas 6000 biedri. Šogad balvas tiks dalītas jau 85. reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!