Foto: DELFI
Kinoteātrī "Forum Cinemas" 14. janvārī pulksten 18.40 vienā seansā tiks demonstrēta režisores Dzintras Gekas veidotās dokumentālās filmas "Katra diena simtgadē. Gadalaiki" daļa "Ziema". Filmas seansa laikā būs iespēja tikties ar filmas radošo grupu, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Filma "Katra diena simtgadē. Gadalaiki" sastāv no četrām daļām: "Ziema", "Pavasaris", "Vasara", "Rudens". Tā ir tapusi, iemūžinot katru aizvadīto dienu 2018. gadā. Sākot ar 1. janvāri, kad cauri salūta skaņām pasaulē ierodas pirmais simtgades bērns mazā Jete, un beidzot ar klavierspēli, kas skan pār sniegoto un saules izgaismoto Latvijas panorāmu 31. decembrī.

Kā raksta filmas veidotāji, operatoriem izdevies notvert skaisto, skaudro, dižo, bezjēdzīgo, komisko un absurdo. Filmā ir iemūžinātas simtiem cilvēku dzīves. Skatītāji viegli atpazīs sevi un savu personīgo stāstu. Dzintra Geka ierauga šos unikālos kadrus, iemūžinot gan spilgtas personības un viņu sasniegumus, gan arī jauniešus, kuri aktīvi piedalās dažādos pasākumos un festivālos.

"Ziema sākas ar ceļotājiem vilcienā un gaidītājiem tramvaja pieturā, līdz no ekrāna uzvirmo vīraka smarža, kad redzam Pareizticīgo Ziemassvētkus un izjūtam aukstumu, kas nepieciešams, lai darinātu Jelgavas ledus skulptūras. Un izrādās, ka dzimšanas diena vienā dienā ir gan lācenei Ilzīte, gan maestro Raimondam Paulam. Tam seko virmojoša uguns – lai ceptu maizi, lai darinātu Nameja gredzenu, lai atcerētos Barikādes. Savukārt pārtapšanas brīnums redzams arī Alvja Hermaņa izrādē "Dieviņš pillā", ar sāpēm pilns ir 16. un 25. marts, Lidijas Doroņinas-Lasmanes atmiņu mirklis, tukšie māju logi un skursteņi, kas kūp, bet kuru saimnieki vairs neatgriezīsies," tādi ir 2018. gada ziemā filmā iemūžinātie mirkļi.

Režisore un producente Dzintra Geka, scenārija idejas autore Elīna Veira, galvenais operators Viktors Grībermans (Viktor Griberman), operators Aivars Lubānietis un brīvprātīgie filmētāji Latvijā, montāžas režisore Andra Doršs, mūzika Pēteris Vasks "Gadalaiki", pianists Georgijs Osokins, režisora asistenti Evita Bērziņa, Pavels Terentjevs, Kristīne Vasiļjeva, izpildproducents Modris Kļaviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!