Foto: Publicitātes foto

Ar pirmizrādēm 2020. gada 11. janvārī Krāslavā un 15. janvārī Rīgā pie skatītājiem nonāks režisora Viestura Kairiša jaunā spēlfilma, vēsturiskā attiecību drāma "Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes".

Kā portālu "Delfi" informēja filmas veidotāji, vēl pagājušā nedēļā studijā Prāgā notika pēdējie darbi pie filmas skaņas un attēla, bet šobrīd pilnībā pabeigts trīs gadu ilgais filmas tapšanas process, un tā ir gatava izrādīšanai visā Latvijā no 2020. janvāra vidus.

"Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes" ir attiecību stāsts uz pagājušā gadsimta 30.-40. gadu vēsturisko pārmaiņu fona. Vienā filmā ietverti daudz un dažādi vēsturiskie notikumi, kas tobrīd nepielūdzamā ātrumā sekoja cits citam: Ulmaņlaikus nomainīja padomu okupācija, tad nāca nacistu režīms; šajā laika posmā notika arī deportācijas un holokausts.

Kā uzsver filmas veidotāji, neskatoties uz dramatisko un haotisko vēsturisko situāciju, filmā ir dzīvi apliecinoša intonācija. Romantiskās attiecību figūras pamatā ir mīlas trīsstūris starp daiļkrāsotāju Ansi un viņa sievietēm. Anša iecerētā ir ebreju meitene Zisla, taču jaunās sievietes tēvs liek mīlai šķēršļus. Sagadās tā, ka šajā laikā Anša dzīvē uzrodas arī glītā latviete Naiga. Starp trīs varām, kas sabradā Anša pilsētu, divām sievietēm, kuras plosa viņa sirdi, iespējama tikai viena izvēle.

Filmā, lai radītu pēc iespējas autentiskāku vēsturisko atmosfēru, būs dzirdamas vairākas valodas: latviešu, krievu, vācu, jidišs. Filmas pamatvaloda būs latgaliešu, un šiem tekstiem būs titri latviešu valodā. Latgale ir arī filmas notikumu galvenā lokāciju vieta — tā uzņemta vietās, kur saglabājusies vecā arhitektūra: Krāslavā, Ludzā, Rēzeknē, Varakļānos, Daugavpilī un Subatē. Liela nozīme filmā ir Latgales dabas ainavai, īpaši upei — arī tajā atspoguļojas gan miera, gan kara laiki.

"Filmas pirmā pirmizrāde notiks 11. janvārī Krāslavā, un tas ir loģiski, jo ar šo notikumu mēs vēlētos izrādīt pateicību gan krāslaviešiem, gan citiem latgaliešiem par lielo palīdzību filmas tapšanā," saka filmas producents Guntis Trekteris, vienlaikus uzsverot, ka "šis reģions reprezentē to, kas tajā laika posmā notika visā Latvijā".

Anša lomu filmā spēlē Dāvis Suharevskis; viņam šī ir pirmā kino loma. Pārējās lomās – Agnese Cīrule, Gundars Āboliņš, lietuviešu kino leģenda Jozs Budraitis un čehu aktrise Brigita Cmuntova. Viesturs Kairišs filmu veido kopā ar saviem ilggadējiem radošajiem partneriem – mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu. Studijā "Ego Media" producēto filmu finansē Nacionālais kino centrs, arī Lietuvas un Čehijas kino institūcijas.

Iepriekšpārdošānā biļetes uz filmas seansiem iespējam iegadāties no trešdienas, 18. decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!