Foto: Andrejs Strokins
Šogad aprit 80 gadi kopš pirmās latviešu miljonāres, ietekmīgās izdevējas un sabiedriskās darbinieces Emīlijas Benjamiņas nāves. Iespējams, visu laiku ietekmīgākā latviešu sieviete, kas savulaik atradās latviešu sabiedriskās un kultūras dzīves centrā ar varu pār daudzu cilvēku likteņiem, savu spožo dzīvi beidza Sibīrijas izsūtījuma ellē. Emīlijas Benjamiņas personiskā traģēdija lielā mērā simbolizē arī Latvijas valsts likteni, tāpēc pašmāju kinoveidotāju vēlme to pārvērst vērienīgā seriālā šķiet teju likumsakarīga. Nupat seriāla "Emīlija. Latvijas preses karaliene" pirmās sērijas nodotas skatītāju vērtējumam.

Pagājušā gadsimta 20. gadu sākumā Benjamiņi kļuva par pirmajiem latviešu miljonāriem. Papildus izdevējdarbībai viņi atvēra arī tobrīd lielāko kancelejas preču veikalu Rīgā, piepildot senu Emīlijas sapni. Benjamiņu preses impērijai pievienojās arī Emīlijas atjaunotais un izlolotais žurnāls "Atpūta", kas vēlāk kļuva arī par pirmo krāsaino latviešu periodikas izdevumu. Ar Emīlijas aizgādību "Atpūta" aktīvi iestājās par sieviešu tiesībām, bet žurnāla tirāža no sākotnējiem 6000 izauga līdz pat 80 000 eksemplāru. 30. gados Benjamiņu daļa Latvijas preses tirgū bija tik liela, ka viņus esot apskaudis pat kādā ceļojumā satiktais ASV mediju magnāts Viljams Randolfs Hērsts.

Benjamiņu impērija arvien turpināja izplesties, 30. gadu otrajā pusē pievienojās arī plāni uzbūvēt savu ķimikāliju ražotni Ķekavā krāsu fotogrāfijas attīstībai. Paralēli viņi ieguldīja naudu dažādu labdarības biedrību, sabiedrisko organizāciju un sporta klubu izveidē, Emīlija aktīvi darbojās sieviešu tiesību kustībā. Taču Benjamiņu ieņēmumi šajā laikā, protams, pārsniedza viņu izdevumus, un pāris veica lielus noguldījumus Šveices, Anglijas un Francijas bankās. Viņu turība pirms padomju okupācijas pārsniedza 60 miljonus Šveices zelta franku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!