Foto: Publicitātes foto

"Es sapratu, ka mans darbs nekādi neietekmēs Krievijas vēlēšanu rezultātus, taču gribēju no sevis novelt liecinieka nastu," krievu režisors Vitālijs Manskis saka par savu dokumentālo filmu "Putina liecinieki", kas Karlovi Varu starptautiskajā kinofestivālā saņēma balvu kā dokumentālo filmu konkursa uzvarētāja. Savukārt Latvijā pirmizrādi filma piedzīvos Rīgas Starptautiskā kino festivāla ("Riga IFF") konkursa programmas "Artdocfest/Riga" noslēguma dienā. Intervijā portālam "Delfi" Manskis atklāj, kā 2000. gadā nokļuva Kremļa varas aizkulisēs, iepazinās ar "slimības vēsturi" un pie kādiem secinājumiem nonāca.

Vitālijs Manskis, kurš ir uzņēmis filmas par trim Krievijas prezidentiem – Gorbačovu, Jeļcinu un Putinu, kam sekoja piecu sēriju sāga par Kremli, 1999. gada ziemā kļuva par liecinieku operācijai "Pēctecis", kuras rezultātā Putina rokās nonāca varas groži.

Dokumentālās filmas "Putina liecinieki" pamatā ir videoieraksti no Mansku ģimenes privātā arhīva un režisora safilmētie "melnraksti", kas līdz šim publiski nekur nav parādījušies. Kinokritiķe un Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma viņa darbu raksturojusi kā "stindzinošu dokumentālo filmu, kas ielūkojas polittehnoloģijas briesmīgajās aizkulisēs, izzinot manipulācijas un to rezultātus... Būtībā tas ir unikāls un šausmas uzdzenošs stāsts par 21. gadsimta Frankenšteinu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!