Muzikālā drāma "Bohemian Rhapsody" (Bohēmista rapsodija) aizvadītajā naktī saņēmusi Holivudas ārvalstu preses asociācijas "Zelta globusu" katgeorijā "Labākā filma", bet galvenās – roka leģendas Fredija Merkūrija – lomas atveidotājs Rami Maleks novērtēts ar balvu kā labākais dramatiskais aktieris.

Filma stāsta par grupas "Queen" ceļu uz panākumiem, kulta dziesmām un revolucionārajam skanējumam, kā arī grupas atrašanos uz izjukšanas robežas. Filmas centrā – ģēnijs un dumpinieks – Fredijs Merkūrijs.

"Esmu dziļi aizkustināts. Mana sirds lec āra no krūtīm," saņemot labākā aktiera balvu, teica Rami Maleks, kurš ceremonijas runā pauda pateicību mātei, ģimenei un grupai "Queen", kā arī pašam Fredijam Merkūrijam.

Ar divām balvām ceremonijā triumfējis meksikānis Alfonso Kuarons. Viņa veidotā "Roma" novērtēta kā labākā filma svešvalodā, bet pats Kuarons ticis pie labakā režisora "Zelta globusa".

Filma "Roma" jau pērn godalgota Venēcijas kinofestivālā ar "Zelta lauvu". Tajā Kuarons realizē savu sapni – poētiskā kino valodā stāsta par savu bērnību Mehiko, kvartālā, kam dots nosaukums Roma. Centrā kā galvenais tēls nevis viņš pats, bet jauna indiāņu izcelsmes kalpone Kleo, kādas turīgas ģimenes bērnu pieskatītāja.

Jau ar diviem "Zelta globusiem" un vairākām "Oskara" nominācijām novērtētā amerikāņu aktrise Glenna Klouza tikusi pie sava trešā "Globusa" prestižajā kategorijā "Labākā aktrise – drāma" par lomu filmā "The Wife".

Glennas Klouzas varone filmā dodas līdzi savam vīram – profesoram un literātam – uz Stokholmu, kur plānots, ka viņš saņems Nobela prēmiju literatūrā. Tomēr šis ceļojums liek sievietei uzdot jautājumus sev par savas dzīves izvēlēm un prioritātēm.

Kategorijā "Labākā filma – mūzikls vai komēdija" laurus plūkusi režisora Pītera Farelija "Green Book" (Ceļvedis) – komēdijdrāma, kas rāda 60. gadu Ameriku, kad kāds bāra apsargs kļūst par izcila tumšādainā pianista šoferi koncertturnejā pa ASV. Abi dodas braucienā, līdzi ņemot ceļvedi ar retajām vietām, kas ir norādītas kā drošas afroamerikāņiem. Filma godalgota arī par labāko scenāriju, savukārt Maheršala Ali par pianista lomu saņēmis ar "Zelta globusu" kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā".

Kategorijā "Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā" uzvarējusi Olīvija Kolmena par darbu filmā "Favourite". Tajā viņa atveido Lielbritānijas karalienes Annas lomu, kura tronī bija pašā 18. gadsimta sākumā.

Savukārt par "Labāko aktieri mūziklā vai komēdijā" atzīts Kristians Beils par ietekmīgā ASV viceprezidenta Dika Čeinija lomu biogrāfiskajā komēdijdrāmā "Vice".

Pie pagodinošās Sesila Demilla balvas par mūža ieguldījumu kinematogrāfā šogad ticis aktieris Džefs Bridžess.

"Zelta globuss" ir otra prestižākā kino balva aiz ASV Kinoakadēmijas "Oskara", ko kopš 1944. gada piešķir Holivudas ārvalstu preses asociācija (HFPA). "Globusu" ceremonija tiek uzskatīta par vēstnesi tam, kuras filmas var cerēt uz panākumiem ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā.

Labākā filma – drāma:

"Bohemian Rhapsody"

Labākā filma – mūzikls vai komēdija:

"Green Book"

Labākā aktrise – drāma:

Glenna Klouza "The Wife"

Labākais aktieris – drāma:

Rami Maleks "Bohemian Rhapsody"

Labākā aktrise – mūzikls vai komēdija:

Olīvija Kolmena "The Favourite"

Labākais aktieris – mūzikls vai komēdija:

Kristians Beils "Vice"

Labākais režisors:

Alfonso Kuarons

Labākā filma svešvalodā:

"Roma"

Labākā aktrise otrā plāna lomā:

Redžina Kinga "If Beale Street Could Talk"

Labākais aktieris otrā plāna lomā:

Maheršala Ali "Green Book"

Labākā animācijas filma:

"Spider-Man: Into the Spider-Verse"

Labākais filmas skaņu celiņš:

Džastins Hurvics "First Man"

Labākā dziesma:

"Shallow" – "A Star is Born"

Labākais spēlfilmas scenārijs:

"Green Book"

Labākais TV seriāls – drāma:

"The Americans"

Labākais TV seriāls – mūzikls vai komēdija:

"The Kominsky Method"

Labākais miniserāls vai TV filma:

"The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story"

Pilns uzvarētājs atrodams "Golden Globe Awards" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!