Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 29. augustā, ar ievērojamās franču literātes un režisores Margaritas Dirasas lugas "Otrā mūzika" ("La Musica deuxième") iestudējumu Rīgā viesosies leģendārie aktieri Fanija Ardāna un Žerārs Depardjē. Pasākuma norises vietā – Rīgas Kongresu namā – būs nodrošināts izrādes sinhronais tulkojums latviešu un krievu valodā. Savukārt 28. augustā Ardāna preses konferencē pieteiks savu jaunāko režijas darbu – filmu "Uzmācīgie ritmi" ("Cadences obstinées") –, ko varēs noskatīties festivāla ietvaros.

"Baltijas pērles" veidotāji piedāvā sarunu ar aktieri.

Kura no tēmām izrādē "Otrā mūzika" jums pašlaik šķiet vissvarīgākā? Uz kādu auditoriju šis iestudējums galvenokārt orientēts?

Manuprāt, šis stāsts aizkustinās sirdi ikvienam, kurš mīlējis un bijis mīlēts, kurš vēl tikai meklē savu mīlestību vai to jau pazaudējis... Īsta dramaturģija - patiesa, dziļa, spēcīga - nevienu neatstāj vienaldzīgu. Nenoliedzami - pirmkārt jau sievietes, jo vīrieši nav tik drosmīgi, lai stātos pretī atmiņām par zudušu mīlestību.

Jūsu partnere šajā iestudējumā ir Fanija Ardāna. Jūs esat kopā filmējušies, strādājuši uz teātra skatuves un viņas režijas darbā - filmā "Uzmācīgie ritmi" ("Cadences obstinées"). Kā raksturojat šo partnerību?

Strādāt ar viņu ir viegli un patīkami. Bet vēl nozīmīgāk - Fanija man ir kā ģimene. Jūtos laimīgs piederēt viņas pasaulei. Mūsu uzskatos, it visā, kas attiecas uz dzīvi un teātri, ir daudz kopīga. Par to es ļoti priecājos.

To pašu varu sacīt arī par Margaritu Dirasu - biju viņas draugs un biedrs 30 gadus. Es mīlu viņas literatūru, viņas filmas - esmu filmējies daudzās viņas kinolentēs. Es mīlu viņas "Mūziku", tāpēc ar degsmi iesaistījos šī stāsta turpinājuma iestudējumā. Viņa bija diža sieviete: iecirtīga, talantīga... nekad nesamierinājās ar jelkādu falšumu vai nodevību. Arī Fanijai ir tuva šī mana kaislība, un man ir liels prieks spēlēt kopā ar viņu Margaritas lugā Rīgā.

Vai pastāv kādas simboliskas sakritības izrādes "Otrā mūzika" varoņu savstarpējo attiecību stāstā un jūsu savstarpējās attiecībās reālajā dzīvē?

Ak, nē. Margaritas radītais personāžs neataino mani. Man ir pavisam citāda attieksme pret pagātnes atmiņām. Viņas lugā viss ir pārāk skaisti... cilvēki šķiras tāpēc, ka nespēj dzīvot kopā. Bet viņi nevar izšķirties, jo tomēr neiztēlojas savu dzīvi viens bez otra. Un tā nu cenšas salikt kopā pagājušo no atmiņu lauskām, no atsevišķiem reiz piedzīvotā mirkļiem.

Kas jūs sajūsmina Fanijā Ardānā kā aktrisē un kas - vienkārši kā sievietē? Kā saliedējāties duetā izrādei "Otrā mūzika?"

Pirmkārt, jau es viņu mīlu kā sievieti. Un man ir ļoti jautri būt kopā ar viņu kā aktrisi. Nekādas īpašas priekšvēstures nav, mēs abi vienkārši esam piedzīvojumu meklētāji, un dažkārt atgadās, lūk, šādi patīkami pārsteigumi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!