Ziedoņa muzejs aicina uz brīvdabas kino vakaru 3. septembrī, kas veltīts latviešu īsfilmām.

Kā "Delfi" informē muzeja pārstāvji, Imanta Ziedoņa vasaras mājas "Dzirnakmeņi" pagalmā notiks brīvdabas kino sezonas noslēgums ar režisora un pasniedzēja Pētera Krilova viesošanos.

3. septembra īsfilmu programma:

"Mans mīļais Don" (rež. Pauls Dombrovskis, 2019, 15')

Aizkustinošs stāsts par sievas beznosacījuma mīlestību pret vīru, kurš savulaik bijis viņas emocionālais balsts, bet tagad cieš no vecuma demences. Mārga katru dienu pavada laiku ar Donu, kopā darot vienkāršas, bet viņam svarīgas lietas – stundām vēro, kā paceļas un nolaižas lidmašīnas, vai guļ gultā un skatās "National Geographic" raidījumus…

"Stikla odere" (rež. Adriāna Roze, 2018, 6')

Vizuālā eseja interpretē sievietes identitātes veidošanos un viņas attiecības ar likumu, atsaucoties uz Žaka Lakāna "spoguļa etapu" teoriju. Stilistiski eseju iedvesmojušas mākslinieku dueta Komāra un Melamida gleznas, īpaši "Meitene pie spoguļa" (1982) un "Klauvējiens pie durvīm" (1983).

"Ostina feisbuks" (rež. Signe Birkova, 2018, 6')

Kinoetīdi iedvesmoja radīt mākslinieka Ostina Osmena Spēra daiļrade, viņa skarbā dzīve un glezna "Nāves poza" (1911), kurā ietverts pašportrets un garu pasaules feisbuks.

"Dejo" (rež. Gunta Gaidamaviča, 2018, 6')

Kaislība. Deja. Dzīve. Kinoglezna "Dejo" tapusi, iedvesmojoties no diviem Jāņa Liepiņa akvareļiem "Dejo" un "Divi draugi", un risina stāstu par divu cilvēku tiekšanos vienam pie otra, bet nesatikšanos.

"Jozē portrets" (rež. Jānis Jozauskis, 2018, 5')

Īsfilmā iedzīvināta Anrī Ruso glezna "Žozefa Brumera portrets" (1909). Ruso pārsvarā gleznoja džungļus ar lauvām un tīģeriem, kurus nekad nebija redzējis, vien iztēlojies un aplūkojis pastkartēs un citās bildēs. Filma iztēlojas vienu Ruso tējas vakaru un viņa ilgas nokļūt džungļos, ko viņš tā arī nekad sava mūža laikā neapmeklēja. Džungļos Ruso sastop meiteni, kas viņu mīlējusi, mākslas kritiķus, kas viņu ienīst, draugus, kas viņu uzmundrināja, taču arī nesaprata un no viņa novērsās.

"Naksnīgās tikšanās" (rež. Marta Elīna Martinsone, 2018, 5')

Naksnīgā kafejnīcā pie Džimija sastopas divi kungi un noslēpumaina femme fatale. Katram ir savs iemesls, kas neļauj gulēt. Film noir estētikā veidotā etīde ir tapusi, iedvesmojoties no Edvarda Hopera gleznas "Naktsputni" (1942).

"Dzeltenā harmonija" (rež. Ieva Norvele, 2018, 4')

Ir vēla sestdienas pēcpusdiena, un mazā Ilze mājās garlaikojas. Kad viņai apnīk labot vienu leļļu namiņu, viņa pievēršas citam leļļu namiņam. Filma veidota, apspēlējot Anrī Matisa gleznu "Dzeltenā harmonija" (1927).

"Es kļūstu tu" (rež. Elizabete Mežule-Gricmane, 2020, 24')

Filma vēsta par pāri, kas neatbilst sabiedrības priekšstatiem par sievieti un vīrieti. Sadzīviskās rutīnas problēmas, kas mēdz iestiepties neizmērojamā plašumā, abus filmas varoņus iespiež visintīmākajā šaurībā, kurā domas un problēmu risinājumi nonāk līdz sapņiem.

"Gulbju jaunava" (rež. Kārlis Vītols, 2020, 14'34")

Karstā vasaras dienā trīs gulbji nolaižas ezerā, nomet savas spalvas un pārvēršas par jaunām meitenēm. Tās slepeni vēro kāds malkas cirtējs. Viņš noslēpj jaunākās apģērbu. Iznāku­šas no ezera, vecākās māsas apģērbjas un aizlido. Jaunākā māsa paliek, viņa iemīlas maksas cirtējā un dodas tam līdzi uz mājām. Abi apprecas un viņiem piedzimst bērns. Vai jaunās sievietes mīlestība būs pietiekami spēcīga, lai uzturētu viņus visus trīs vai arī viņa pakļausies vēlmei aizlidot, kad atkal atradīs spārnus.

Latviešu īsfilmu programmā kino vakaru veidotāji īpaši izceļ latviešu režisora Paula Dombrovska starptautiskajos kino festivālos atzīto filmu "Mans mīļais Don". Savukārt studentu īsfilmu programmu papildina jau pieredzējusī režisore Adriāna Roze un Gunta Gaidamoviča.

Kino vakaru apmeklētājiem nepieciešams derīgs Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu. Ierašanās kino vakaros Murjāņos, sākot no pulksten 20. Ziedoņa muzejs 3. septembrī studentiem piedāvā apmeklēt muzeju un kino vakaru no pulksten 18 bez maksas. Kino vakars tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas kinematogrāfistu savienību.

Ziedoņa muzejs apmeklētājiem atvērts līdz 3. oktobrim katru dienu no trešdienas līdz svētdienai. Muzejs uzņem apmeklētājus gan grupās, gan individuāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!