Foto: Publicitātes foto
Lielākoties pasaulē filmas tiek vērtētas pēc tā, vai tajās redzams kailums, seksuāla rakstura darbības, necenzēta leksika un vardarbība. Turpmāk Zviedrijā kinomīļi pirms filmas apmeklējuma varēs uzzināt arī to, vai tajā abi dzimumi ir parādīti kā vienlīdzīgi.

Lai līdztiesības reitingā iegūtu augstāko - "A" - novērtējumu, tām jāiztur tā saucamais Bekdela tests. Tas paredz, ka tajās kādā brīdī divām sieviešu lomu atveidotājām savstarpēji jāsarunājas par kaut ko, kas tieši nav saistīts ar pretējo dzimumu.

"Šo reitingu gan neizturētu neviena no "Gredzenu pavēlnieka" triloģijas filmām, kā arī "Zvaigžņu karu" sērija un pat tāda klasika kā Tarantino "Lubene"," stāsta kino "Bio Rio" vadītāja Elēna Teile, kas ir viena no pirmajiem reitinga ieviesējiem. Viņa atklāj, ka pagaidām jaunā iniciatīva tiek uztverta pozitīvi, turklāt dažiem beidzot "atvērušās acis".

Sievietes lomu sabiedrībā ļoti ietekmē tas, ka filmās reti redzamas sieviešu supervarones vai sieviešu zinātnieces vai kādas citas vadošas profesijas, kas palīdz atrisināt filmas sižeta problēmas, uzskata reitinga aizstāvji. Tiesa, šis rādītājs nekādā mērā neliecina, ka filma ir laba vai slikta. "Tā mērķis ir uz lielajiem ekrāniem redzēt vairāk stāstus par sievietēm," norāda Teile.

Ideju atbalsta arī valsts finansētais Zviedrijas Filmu institūts un viens no lielākajiem Skandināvijas TV tīkliem "Viasat". Šā gada 17. novembris jau pasludināts par "A-reitinga svētdienu", kurā "Viasat" kanālos Zviedrijā tiks rādītas tikai tādas filmas, kas izturējušas Bekdela testu, piemēram, "Bada spēles" (attēlā) un "Dzelzs lēdija".

Iniciatīva ir kārtējais zviedru mēģinājums panākt pilnīgu sabiedrībs locekļu vienlīdzību. Līdz šim speciāls ombuds pieskatīja, lai ikdienā sabiedriskajā telpā netiktu veicināti dzimumu stereotipi, piemēram, reklāmās bez īpašas nozīmes iekļaujot trūcīgi ģērbtas sievietes. Tāpat īpaša kustība aicinājusi piesaistīt aizvien vairāk sievietes-ekspertes aktuālu jautājumu komentēšanā medijos.

Līdzšinējos pētījumos atklājies, ka skatītākajās 2011. gada ASV filmās sievietes bijušas tikai 33% no visiem filmu personāžiem. Kādā citā pētījumā savukārt noskaidrots, ka sievietes biežāk nekā vīrieši parādītas seksuāla rakstura epizodēs, kamēr stiprais dzimums dominē agresīvās epizodēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!