Foto: F64
Šī gada 28.aprīlī savu 90.jubileju svin viena no spožākajām Latvijas teātra zvaigznēm – Vera Singajevska. Lai gan pēdējā laikā aktrise ar teātri nenodarbojas, viņas talanta pielūdzēju pulks nav mazinājies. Vairākas paaudzes ir uzaugušas klausoties Singas (kā neformāli mēdz dēvēt Veru Singajevsku) balsī radio iestudējumos, bet aktrises atveidotais Karlsons Latvijas teātra vēsturē joprojām ir palicis nepārspēts. Neskatoties uz to, ka aktrises karjerā ir nācies iejusties nopietnās sieviešu lomās, populārākie tomēr ir un paliek zēnu atveidojumi.

Singa lepojas ar to, ka gadu desmitus ir veltījusi teātrim un ar godu nesusi vārdu "aktrise". Teātris vienmēr viņai ir bijis tuvs un radniecīgs, jo vēl mācoties Rīgas 3. ģimnāzijā viņa izveidojusi savu dramatisko pulciņu, kurā darbojusies kopā ar klasesbiedreni Veltu Līni. Teātris ir visa viņas dzīve - lai vai tā būt skatuve, radio luga vai televīzijas iestudējums.

Šobrīd aktrise atzīst, ka dzīve bez skatuves nav viegla, tomēr pietiekot arī citu prieku, piemēram, hokejs. "Aktieriem ar hokejistiem ir daudz kopīga: abiem svarīgs ansamblis, abus vieno strādāšana publikas priekšā, abiem ir uzvaras un zaudējumi," intervijā laikrakstam "Diena" stāsta Singa. "Visas spēles noskatos televīzijā, dažreiz braucu uz Arēnu Rīga, jo tur ir pavisam cita atmosfēra. Sēžu ložā, izkliedzos un izbļaujos. Tas man sagādā prieku."

Tāpat Singai prieku sagādā tikšanās ar dēliem - Māri un Gundaru. Māris Āboliņš ir skaņu režisors televīzijā, bet Gundars Āboliņš JRT aktieris. Intervijā portālam "Delfi" viņa stāsta, ka necenšas iejaukties viņu radošajā dzīvē un lepojas ar Gundara panākumiem: "Tagad, kad man pašai nav sava teātra, kur izpausties un spēlēt, es ļoti dzīvoju līdzi viņa panākumiem, veiksmēm un man ir prieks, ka viņš ir aizgājis tik tālu, ka skaitās Eiropā starp 10 labākajiem aktieriem."

Jubilejas priekšvakarā intervijā "Dienai" Singajevska savus deviņus gadu desmitus novērtē visai filozofiski. "Es domāju, ka tā nav nekāda laime. Ja cilvēks tik ilgi dzīvo un viņam vairs nav perspektīvas savā mūža darbā, tad tuneļa galā vairs nav gaismas, bet - bedre un tumsa. Tieši tādēļ garš un ilgs mūžs nav laime. Visi jau novēl ilgu mūžu un veselību. To otro vēlējumu labprāt pieņemtu, bet pirmais nav sevišķi labs," saka aktrise un piebilst, ka viņas gadījumā septiņdesmit gadi ir pietiekami laba vecuma robeža.

Savukārt dzimšanas dienas svinību rīkošanu Singa ir uzticējusi jaunajai paaudzei. "Kādreiz vadīju visādas spēles, bērnības un pilngadības svētkus, sudrabkāzas, zelta kāzas, pensijā izvadīšanas un dažādas jubilejas, pat kolhoza pārvēlēšanas sapulces un ražas svētkus, bet tagad manas dzimšanas dienas scenāriju veido Gundars. Kas tad notiks, zina tika viņš, es pa vidu nemaisos," intervijā "Dienai" stāsta Singajevska, bet, atbildot uz jautājumu par ēdieniem un dzērieniem uz svinību galda, saka: "Es jau svētkos vēl iedzeru ne tikai šampanieti, bet arī konjaku!"

Intervijā portālam "Delfi" Vera Singajevska īsi raksturo galvenās dzīves vērtības: "Man šķiet, ka labestībai, izpalīdzībai un cilvēcīgai sapratnei ir jābūt. Ja tur ļaunu prātu un naidu, tad taču paliek smagi un tā jau nevar... Cilvēku savstarpējās attiecībās vajag meklēt gaišumu, kaut ko labu un arī prast saskatīt labo. Cilvēki ir ļoti dažādi, tomēr tie jāpieņem tādi, kādi tie ir."

Sveicēju pulkam pievienojas arī "Delfi" kolektīvs. Sveicam Singu jubilejā, novēlam stipru veselību, neiztrūkstošu dzīvesprieku un 90 tortes ar vienu svecīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!