Foto: DELFI

Ar preses brokastīm, kolektīva kopīgo foto, direktora Ojāra Rubeņa uzrunu un tradicionālo aizvadītās sezonas labāko aktieru paziņošanu, pirmdien 8. augustā jauno sezonu atklāja Latvijas Nacionālais teātris. Kā labākā aktrise apbalvota Māra Zemdega, kā labākais aktieris Edmunds Freibergs, bet īpašo balvu par labāko mīlētājas lomu saņēmusi Indra Roga.

Labākās aktrises balvu - ceļojošo Elzas Radziņas kulonu Māra Zemdega saņēmusi par lomu Jūdžina O'Nīla lugā "Garās dienas ceļš uz nakti" režisora Mihaila Kublinska iestudējumā. Iestudējums tika veidots kā veltījums abu galveno lomu atveidotāju Zemdegas un Ģirta Jakovļeva jubilejām.

Labākā aktiera balva – Kārļa Sebra gredzens tikusi aktierim Edmundam Freibergam par Alekseja Kareņina lomu Ļeva Tolstoja romāna "Anna Kareņina" dramatizējumā.

Tradicionāli tika pasniegts arī Veltas Līnes gredzens – balva par labāko mīlētājas lomu, ko šogad saņēma aktrise un režisore Indra Roga par titullomu izrādē "Anna Karēņina".

Savukārt par labāko sezonas izrādi atzīts Džeroma Deivida Selindžera "Lūgšana resnajai tantei" iestudējums.

Tāpat tika pasniegtas arī balvas nodarbinātākajiem aktieriem, kas pērn bijuši Anna Klēvere un Mārtiņš Brūveris, bet labāko tehnisko darbinieku atzīta vīriešu drēbniekdarbnīcas vadītāja Ināra Innuse.

Kā pastāstīja teātra direktors Ojārs Rubenis, 2010./2011. gada sezonā ir pieaudzis Nacionālā teātra skatītāju skaits – teātri apmeklējuši 174 840 skatītāju, kas par 5% ir vairāk nekā pagājušajā sezonā. Vidējais zāļu piepildījums ir 80 %.

"Pagājušajā sezonā esam nospēlējuši arī rekordlielu un faktiski arī maksimāli iespējamo izrāžu skaitu – 524 izrādes, vidēji 58 izrādes mēnesī . Aizpagājušās sezonas nospēlēto izrāžu skaits ir 459. Vidējā biļetes cena aizvadītajā sezonā bijusi 7,05 latu. Šī ir maksimālā teātra nodarbinātības iespēju robeža, kas mums ļāvusi veiksmīgi funkcionēt," stāsta Rubenis.

Pirmā pirmizrāde Nacionālajā teātrī gaidāma 2. septembrī – Valda Lūriņa iestudētā dziesmu spēle " Tikai tā". Izrādē tiks izspēlēta Latvijas 20. gadsimta vēsture oriģinālā humoristiski muzikālā versijā cauri visām populārākajām latviešu dziesmām pasaules dziesmu kontekstā. Aranžējumu un kompozīcijas autors jaunais talantīgais Raimonds Petrauskis.

Turpmākās pirmizrādes gaidāmas 21. septembrī Aleksandra Ostrovskis "Arī gudrinieks pārskatās", ko iestudē režisors Mihails Gruzdovs, bet 20.oktobrī vēl viens Valda Lūriņa iestudējums - Aivas Birbeles "Kapusvētku PR".

2011./2012.gada sezonā Latvijas nacionālā teātra kolektīvam pievienosies 6 jaunie aktieri LKA Dramatiskā teātra aktieru kursa absolventi: Kaspars Dumburs, Toms Liepājnieks, Madara Botmane, Anete Saulīte, Juris Jope un Zane Dombrovska.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!