Foto: LETA

"Izolācijā pavadītais laiks cilvēkus izmainīs radikāli," tā Starptautiskās teātra diena priekšvakarā saka Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs, starptautiski atzītais režisors Alvis Hermanis. Viņš JRT oficiālajā "Facebook" kontā publicētajā video aicina savus kolēģus un skatītājus rūpēties par sevi un beidzot atgriezties pašiem pie sevis.

"Tātad ir divas nedēļas, kopš vairs nespēlējam teātri. Tomēr mani daudz vairāk interesē pasaule, kurā mēs atgriezīsimies pēc tam. Esmu pārliecināts, ka tā būs pilnīgi cita pasaule, jo izolācijā pavadītais laiks, vienalga cik garš tas būtu, cilvēkus izmainīs radikāli – viņu paradumi būs citi, arī pēc atgriešanās normalitātē," video uzrunāja saka Hermanis.

Viņš saka, ka jau šobrīd ir interesanti lasīt, kā itāļu biznesmeņi atzīst darbu "Skype" vai "Zoom" režīmā par trīs reizes ražīgāku nekā birojā, un prāto, ka īrēt dārgas telpas, piemēram, Milānas centrā būs bezjēdzīgi arī pēc atgriešanās. "Tas ir tikai viens piemērs, ka cilvēku sadzīve arī pēc izolācijas posma būs vairāk introverta, cilvēki vairāk gribēs laiku pavadīt mājās ar ģimeni, būs iemācījušies un pieraduši pakārtot savu dzīvi interneta dotajām iespējām, iziet laukā no mājām būs vēl mazāk iemeslu un vajadzības nekā līdz šim," prāto režisors. Viņš uzsver, ka tieši šis būs iemesls, kāpēc teātris kā mākslas forma "atkal atgriezīsies baltā zirgā".

Hermanis atgādina, ka teātris tomēr ir vienīgais zināmais mākslas formāts, kuru digitāli nevar patērēt, teātra spēks ir tikai fiziskā klātbūtnē.

"Es neticu, ka cilvēki tik drīz atjaunos paradumus ceļot vai ēst ārpus mājas, bet uz teātri viņi noteikti gribēs aiziet, lai redzētu citus dzīvus cilvēkus. Protams, tad, kad tas atkal būs veselībai droši.

Augstskolu profesoriem ASV, un, iespējams, vēl kaut kur citur laiku pa laikam tiek piedāvāts gadu ilgs atvaļinājums, kura laikā cilvēkiem ir iespēja uzpildīt baterijas, apgūt kaut ko jaunu un nomainīt savu apziņu. Šobrīd arī mums visiem ir tāda iespēja, arī skatītājiem. Pirmkārt, tā ir īsto grāmatu lasīšana, fiziskās un mentālās veselības sakārtošana, beidzot ir iespēja rūpēties par sevi pašu. Ja līdz šim mēs ikdienā bijām kā funkcija, kas apkalpo velns zina ko, tad beidzot mēs varam apkalpot paši sevi. Izolācijas apstākļi ļauj cilvēkam atgriezties pašam pie sevis un uzspļaut tam, ko citi par tevi domā. Mēs bijām kļuvuši pārāk vienādi un līdz ar to arī garlaicīgi viens otram, jo visu laiku samērojām sevi ar citiem. Tagad, vientulībā esot, tas vairs nav svarīgi un beidzot mēs atgriežamies paši pie sevis," video uzrunu noslēdz Hermanis.

Jau ziņots, ka Latvijā no 13. marta līdz 14. aprīlim ir izziņota ārkārtēja situācija koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 straujās izplatības dēļ. Tāpēc šobrīd ir stājušies spēkā dažādi ierobežojumi, kas paredz arī publisku vietu, tai skaitā teātru slēgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!