Foto: LETA

Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars būs viens no žūrijas locekļiem Krievijas TV kanālā ”Kultūra” grandiozajā projektā ”Lielais balets” ("Большой Балет"), portālu ”Delfi” informē LNO pārstāvji.

TV šova laikā uzlecošās Krievijas baleta zvaigznes sacentīsies par titulu ”Labākais duets”, kā arī ”Labākā balerīna” un ”Labākais baletdejotājs” tituliem. Ar SMS balsojuma starpniecību tiks noteikts arī ”Skatītāju balvas” ieguvējs.

Pēc veiksmīgās sadarbības projekta ”Lielā opera” laikā, kur Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars bija žūrijas loceklis, Krievijas TV kanāla ”Kultūra” vadība uzaicināja Žagaru piedalīties arī projekta ”Lielais balets” žūrijas darbā.

Starp konkursa žūrijas locekļiem ir ”Florences Pilzētas teātra” baleta trupas vadītājs Vladimirs Derevjanko, leģendārais dejotājs un šobrīd Morisa Bežāra baleta trupas repetitors Azarijs Pļiseckis.

Šāds baleta duetu konkurss tiek organizēts un pārraidīts pirmo reizi Krievijas televīzijas vēsturē.

”Lielais balets” TV kanālā ”Kultūra” norisināsies divus mēnešus. Tas sākās 21. oktobra un norisināsies līdz 1. decembrim.

Konkursa ”Lielais balets” mērķis ir sniegt iespēju jaunajiem, profesionālajiem Krievijas baletdejotājiem izcilu un pasaulē atzītu horeogrāfu vadībā izkopt tehniskās prasmes un apgūt pasaules jaunākās baleta tendences, īsā laika posmā sagatavojot savus skatuves priekšnesumus.

Konkursa dalībniekus izvēlējās žūrija, atlasot septiņus baletdejotāju pārus no sešiem Krievijas labākajiem operas un baleta teātriem – Maskavas Lielā teātra, K.Staņislavska un V.Ņemiroviča-Dančenko teātra, Sanktpēterburgas Marijas teātra, Jekaterinburgas Valsts Akadēmiskā operas un baleta teātra, Permas Akadēmiskā operas un baleta teātra un Tatāru Akadēmiskā operas un baleta teātra.

Konkurss notiek baletdejotājiem nepierastā vidē – tiešraidē, priekšnesumus izpildot televīzijas gaismās, nevis ierastajā skatuves apgaismojumā. Šie priekšnesumi tiek filmēti ar 13 kamerām. Mākslinieku izpildījums, tostarp katra pieļautā kļūda televīzijā būs redzama tuvplānā, kas dalībniekiem nozīmē papildus izaicinājumu un stresu.

Konkursa organizatori atklāj, ka viens no intriģējošiem šova elementiem būs priekšnesumi, kas jāizpilda uz batuta. Tas būs īsts pārbaudījums, kas no dalībniekiem prasīs izcilas koncentrēšanās un līdzsvara prasmes.

Jāpiezīmē, ka trīs ”Lielais balets” dalībnieki – Olga Smirnova (Ольга Смирнова), Sergejs Poluņins (Сергей Полунин) un Vladislavs Lantratovs (Владислав Лантратов) piedalīsies Galā koncertā ”Latvijas Nacionālajam baletam 90!”, kas LNO notiks šī gada 15. decembrī.

”Lielais balets” un Andreja Žagara darbs konkursa žūrijā devis iespēju 2013. gadā uz Rīgu uzaicināt izcilo baleta zvaigzni Diānu Višņevu. Tāpat pateicoties šim projektam Rīgā gaidāma slavenās Bežāra baleta trupas viesizrādes Latvijas Nacionālajā operā 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!