Foto: LETA
Ceturtdien, 18. jūnijā, apaļu 80. gadu jubileju svin Valmieras teātra aktrise, režisora Vara Braslas dzīvesbiedre Vizma Kalme.

Profesionālo izglītību Vizma Kalme ieguvusi prestižajā Ļeņingradas Teātra, mūzikas un kinematogrāfijas institūtā. Pēc tā absolvēšanas 1965. gadā kļuvusi par Valmieras drāmas teātra aktrisi un spēlē tajā joprojām. Vizma Kalme arī filmējusies, galvenokārt epizodiskās lomās Vara Braslas filmās. Par lomu filmā "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" (2017) Vizma Kalme saņēmusi Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā".

"Vizma ir spēlējusi daudz un daudzveidīgas lomas, viņas dabas dotais talants ar lielisko humora izjūtu un spilgtajām raksturotājas dotībām ļāvis dažādu kalibru lomas padarīt spilgtas un neaizmirstamas gan teātrī, gan kino. Turklāt viņa ir viena no retajām aktrisēm, kas nebaidās uz skatuves būt smieklīga, vai darīt to, ko neviens no viņas negaidītu,"Valmieras teātra "Facebook" lapā par aktrisi raksta kolēģi.

Kā vēstīts Valmieras teātra mājaslapā, paralēli darbam teātrī Vizma Kalme pasniedz lietišķās etiķetes un sadzīves kultūras stundas un filmējas reklāmās.

View this post on Instagram

Šodien skaistu jubileju svin aktrise Vizma Kalme. Kopš 1965. gada, kad blondā skaistule, ieguvusi izglītību Rīgas 1. vidusskolā un pēc tam prestižajā Ļeņingradas Teātra, mūzikas un kinematogrāfijas institūtā, ieradās Valmierā, viņa šajā teātrī ir palikusi visu savu mūžu.Vizma ir spēlējusi daudz un daudzveidīgas lomas, viņas dabas dotais talants ar lielisko humora izjūtu un spilgtajām raksturotājas dotībām ļāvis dažādu kalibru lomas padarīt spilgtas un neaizmirstamas gan teātrī, gan kino.Turklāt viņa ir viena no retajām aktrisēm, kas nebaidās uz skatuves būt smieklīga, vai darīt to, ko neviens no viņas negaidītu. Nila Saimona “Dīvainajā pārī” (2005), atkal sastopoties ar režisoru Oļģertu Kroderu, viņas ekscentriskā Vera bauda dzīvi uz pilnu klapi, bet īpašs, augstas klases darbs ir bezvārda Ārste Alvja Lapiņa “Atvaros” (2008), kad pāris īsos mirkļos aktrise atklāj veselu pretrunīgu un traģisku likteni Varis Brasla ir Vizmas režisors un draugs. Abu ilgā un dabiskā savienība nemaz nav tik raksturīga mākslas videi. Taču Vizmas klātbūtne un rūpes ir ļāvušas Varim saglabāt džentlmenisku mieru par gadiem, kas neatvairāmi nāk ar visu tam piederošo, viņu abu humora izjūta ir ļāvusi tikt pāri dzīves rūgtumiem un svinēt dzīvi ar lidojumiem sapņos un īstenībā. Ne velti Brasla, saņemot Lielo Kristapu par mūža ieguldījumu, savus lielos paldies teica Vizmai. Jo tā varbūt ir lielākā misija – būt blakus, iedvesmot, spēlēt tikai epizodes un mazās lomas, lai palīdzētu otram radīt un dzīvot. Daudz laimes dzimšanas dienā, Vizma!

A post shared by Valmieras drāmas teātris (@valmieras_teatris) on Jun 18, 2020 at 2:59am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!