Foto: Jānis Deinats

Piektdien, 30. oktobrī, ar Dailes teātra aktrises Rēzijas Kalniņas monoizrādi "Oskars un Rozā dāma" atklās Liepājas jaunās koncertzāles "Lielais dzintars" Eksperimentālo skatuvi - Silvas Goldes auditoriju, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvji.

Režisora Viestura Meikšāna iestudētā izrāde bija 2015./2016.gada Dailes teātra sezonas pirmā pirmizrāde, un savu ceļu pie skatītājiem sāka vien pirms mēneša.

Piektdien plkst. 16 un arī plkst. 19 vienu no Latvijas teātra spožākajām zvaigznēm varēs vērot Liepājā un baudīt R. Kalniņas aktiermeistarību pēc franču rakstnieka Ērika Emanuela Šmita stāsta tapušajā monoizrādē.

"Šis ir tas retais gadījums, kad ansambļa veidošanas process bija nedaudz neierasts, jo tā bija Rēzijas Kalniņas ideja veidot šo izrādi - viņa izvēlējās materiālu un uzaicināja arī mani. Es šo stāstu zināju jau iepriekš, taču neredzēju, kā to inscenēt uz skatuves. Tieši caur to, ka šī ir Kalniņa un monoizrāde, un mēs varam izspēlēt desmit lomas caur vienu cilvēku, man radās idejas inscenējumam," stāsta Meikšāns.

Stundu un 20 minūtes garā izrāde stāsta par mazo Oskaru, kuram palikušas tikai desmit dzīves dienas. Par viņu rūpējas žēlsirdīgā māsa rozā kostīmā. Un Oskars spēlē spēli – katru dzīves dienu viņš izdzīvo desmit savas dzīves gadus, tādējādi nodzīvojot garu, laimīgu, piesātinātu dzīvi. Viņš izaug, kļūst pieaudzis, iemīlas, apprecas, izjūt "pusmūža krīzi", noveco. Turklāt vēl katru dienu Oskars raksta vēstules Dievam. Dievs šīs vēstules ņems vērā un izteiktās vēlēšanās izpildīs.

"Tas ir smags stāsts, taču pasniegts caur ļoti vieglu un dzīvespriecīgu noskaņu. Tieši traģikomiskums šajā visā ir vērtīgākais, ka var ļoti nopietnu un smagu stāstu pasniegt ar it kā iluzoru humoru, ko Kalniņa arī ļoti labi jūt. Viņa kā aktrise spēj apvienot šīs lietas, lai tās būtu gaumīgā proporcijā," stāsta Meikšāns.

Franču rakstnieka Šmita 2002. gadā radīto stāstu "Oskars un Rozā dāma" dramatizējis un tulkojis izrādes režisors Meikšāns, kurš izvēlējies arī kostīmus un mūziku. Radošajā komandā ir arī video māksliniece Dace Sloka un gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko.

Biļetes uz izrādi "Oskars un Rozā dāma" iespējams iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs, interneta vietnē "Bilesuparadize.lv", kā arī koncertzāles "Lielais dzintars" Informācijas centrā, no pirmdienas līdz sestdienai no plkst. 10 līdz 20, savukārt svētdienās no plkst. 10 līdz 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!