Foto: Latvijas Valsts arhīvs
Šā gada 11. decembrī tika pieminēta ievērojamā teātra režisora, aktiera, izcilā skatuves mākslas pedagoga un arī populārā estrādes dziedātāja Arnolda Liniņa (1930–1998) 90 gadu jubileja. Sadarbībā ar Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu aicinām aplūkot vēsturiskus kadrus ar skatuves mākslinieku.

Talantīgais Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultātes 1952. gada absolvents uz Valsts Drāmas teātra skatuves veiksmīgi sāka atveidot dažādas lomas, bet 1959. gadā kā Latvijas Valsts Konservatorijas Režijas nodaļas students prakses ugunskristības pieredzēja Daugavpils teātrī. No 1960. gada Arnolds Liniņš bija Jaunatnes teātra aktieris un režisors, īpaši veiksmīga bija 1962. gadā iestudētā izrāde "Tas nav tik vienkārši". Pēc Teātra mākslas institūta režijas kursu beigšanas Maskavā Arnolds Liniņš strādāja Operas un baleta teātrī, bet 1967. gadā lielu atzinību guva Drāmas teātrī iestudētais Egona Līva romāna "Velnakaula dvīņi" dramatizējums.

No 1971. līdz 1987. gadam Arnolds Liniņš bija Latvijas PSR Valsts Dailes teātra galvenais režisors, pateicoties viņa inscenētāja un vadītāja talantam, teātris piedzīvoja radoša uzplaukuma bagātus gadus. Dailes teātris ar panākumiem iestudēja, piemēram, Viljama Šekspīra lugu "Ričards III", Rūdolfa Blaumaņa "Īsa pamācība mīlēšanā", Raiņa "Jāzeps un viņa brāļi", Paula Putniņa "Uzticības saldā nasta", Henrika Ibsena lugu "Brands" u.c.

Ilgus gadus režisors piedalījās radioteātra uzvedumu veidošanā, regulāri iestudēja izrādes dažādos Latvijas teātros, kā arī bija viesrežisors ārvalstu teātros. Arnolds Liniņš bija izcils aktiermeistarības un skatuves runas pedagogs, vairāku Dailes teātra studiju vadītājs, Tautas kinoaktieru studijas pedagogs, Latvijas Kultūras akadēmijas runas pedagoģijas maģistrantūras vadītājs. Aktieris Arnolds Liniņš ir atveidojis vairāk kā desmit lomas Rīgas kinostudijas spēlfilmās, piemēram, "Rita", "Elpojiet dziļi...", "Teātris" u.c.

Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs aicina atcerēties Arnolda Liniņa emocionāli spilgti atveidotā francūža Pjēra lomu un portālā filmas.lv noskatīties 1957. gadā veidoto spēlfilmu "Rita".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!