Foto: Arhīva foto

1. martā apaļu 80 gadu jubileju svin spilgtā latviešu teātra un kino aktrise Olga Dreģe. "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā apskatīt fotogrāfijas, kurās iemūžināti aktrises spilgtākās kino lomas un citi radoši mirkļi, no arhīva krājuma.

Olga Dreģe dzimusi 1938. gada 1. martā Madonas apriņķa Sarkaņu pagastā Mācījusies Madonas 1. vidusskolā. 1961. gadā beigusi Rīgas Kultūras un izglītības darbinieku tehnikumu, bet 1962. gadā – Dailes teātra trešo studiju. Kopš 1961. gada ir Dailes teātra štata aktrise.

Olga Dreģe vairākas reizes bijusi nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai. 2016./2017. gada sezonā viņas veikums Dž.Dž. Džilindžera izrādē "Bannija Manro nāve" tika novērtēts ar nomināciju kategorijā Labākā aktrise otrā plāna lomā, bet 2015./2016. gada sezonā viņa tika nominēta labākās aktrises kategorijā par Geogra Frīdriha Hendeļa lomu Dmitrija Petrenko iestudējumā "Iespējamā tikšanās".

2016. gadā Olga Dreģe saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu Latvijas teātra mākslā.

Aktrise skatītāju atmiņā palikusi arī ar vairākām kinolomām – karstasinīgām un azartiskām varonēm. Olga Dreģe kino debitēja 1962. gadā epizodiskā lomā Māra Rudzīša filmā "Diena bez vakara". Taču jau 1966. gadā Dreģe nospēlēja krodzinieka meitu Matildi Leonīda Leimaņa populārajā filmā "Purva bridējs" pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles ar tādu pašu nosaukumu motīviem. Aktrises vizītkarte ir arī skaistā tumšmate Anna no Aleksandra Leimaņa filmām "Vella kalpi" (1970) un "Vella kalpi Vella dzirnavās" (1972). Bieži tautā citēta ir Dreģes atveidotā Dagnija Tūtere no Jāņa Streiča filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", bet jaunāko kino lomu sarakstā ierindojami aktrierdarbi filmās "Džimlairūdirallalā" (2014) un "Rūdolfa mantojums" (2010).

Aktrise filmējusies arī seriālos "UgunsGrēks", "Inspektors Grauds" un "Sirdsmīļā Monika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!