Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

13. jūnijā latviešu aktieris un režisors Juris Strenga svin 80 gadu jubileju. Suminot mākslinieku, portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā aplūkot Jura Strengas fotogrāfijas no arhīva krājuma.

Juris Strenga dzimis 1937. gada 13. jūnijā Rīgā, bet bērnību pavadījis Krimuldā. Mācījies Krimuldas ciema septiņgadīgā skolā, pēcāk Siguldas pilsētas 1. vidusskolā un Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, kur ieguvis kordiriģenta un dziedāšanas skolotāja kvalifikāciju.

Jau 1958. gadā kļuvis par Dailes teātra aktieri. Dailes teātra III studiju beidzis 1962. gadā. Mācības turpinājis Latvijas Valsts konservatorijas Kultūrizglītības darbinieku nodaļā, kur ieguvis dramatiskā kolektīva režisora kvalifikāciju.

20. gadsimta 60. gadu beigās Juris Strenga kļuva par Dailes teātra režisoru, un uz šīs skatuves gan aktiera, gan režisora darbā pavadījis jau teju 60 gadus. J. Strenga joprojām kāpj uz teātra skatuves Feraponta lomā Antona Čehova lugā "Trīs māsas" (režisors Andrejs Žagars).

Paliekošs Jura Strengas radošās darbības piemineklis ir aktiera iespaidīgā filmogrāfija ar vairāk kā 50 filmām, to vidū tādas latviešu kino klasikas pērles kā "Kārkli pelēkie zied" (režisors Gunārs Piesis, 1961. gads), "Ceplis" (Rolands Kalniņš, 1972. gads) un "Sprīdītis" (Gunārs Piesis, 1985. gads).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!