Foto: Publicitātes foto

Dzintaru koncertzālē 1. augustā jau divdesmit pirmo reizi norisināsies starptautiskais festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā".

Kā "Delfi" informē organizatori, šogad festivālā tiksies baleta personības no ārvalstīm un Latvijas, piedāvājot skatītājiem iespēju baudīt klasiskā baleta pērles, turklāt šoreiz arī tādus numurus, kuri ir mazāk ierasti koncertu formātos. Tradicionāli programmā būs iekļauti pašmāju un ārvalstu horeogrāfu jaunākie darbi, kuri jau saņēmuši augstu novērtējumu starptautiskā arēnā. Pēdējo divu gadu kontekstā neiztikt arī bez "sveicieniem" baletam pandēmijas laikā, vēsta rīkotāji.

Pērn vērienīgais baleta notikums nevarēja notikt, tāpēc šoreiz tikšanās ar skatītājiem tiek gaidīta ar īpašu saviļņojumu. "Pēc astoņu mēnešu pārtraukuma pirmo reizi dejojām skatītājiem klātienē, sajūta bija fantastiska, mūs uzņēma ar ovācijām! Igaunijā vakcinācijas rādītāji sasnieguši tādu līmeni, ka pasākumi var notikt bez ierobežojumiem. Bija tik fantastiska sajuta redzēt pilnas skatītāju rindas," par Latvijas Nacionālā baleta dalību ikgadējā Čaikovska festivālā Igaunijas pilsētā Hāpsalu stāsta trupas mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis. Viņš, kā ierasts, būs arī baleta festivālā vadītājs Jūrmalā.

Turpinot tradīciju aicināt mājās iegriezties arī ārvalstīs dejojošos Latvijas māksliniekus, publiku priecēs Hamburga baleta teātra vadošā soliste Anna Laudere un Valērija Kuzmiča no Gēteborgas Operas dejas kompānijas.

Ārvalstu viesu vidū būs amerikāņu izcelsmes Tbilisi baleta vadošais solists Filips Fedulovs. Duetā ar Dejas balvas 2019-2020 laureāti Anniju Kopštāli tiks dejots pas de deux no baleta "Gulbju ezers". Annija Kopštāle Dejas balvu saņēma tieši par šo lomu.

Gaidot atkalredzēšanas ar skatītājiem, Elza Leimane un Antons Freimans skatītāju vērtējumam sagatavojuši tehniski ārkārtīgi sarežģīto Marco Gekes horeogrāfiju "Ugunsputns". Savukārt, daudzu starptautisko konkursu laureāts Avetiks Karapetjans dejos labi zināmo, bet vienmēr lieliskas emocijas izraisošo Bena van Kovenberga solo "Buržuā" .

Latvijas Nacionālā baleta trupa piedāvās apjomīgu fragmentu no baleta "Gulbju ezers". Ierobežojumu dēļ atjaunoto iestudējumu pagaidām izdevies redzēt tikai nelielam skatītāju skaitam, tāpēc Jūrmalā būs lieliska iespēja ielūkoties šajā izrādē.

Programmā gaidāmi arī citi klasiski un mūsdienās tapuši nopietni un mazāk nopietni baleta numuri.

Pateicoties festivāla ilggadējā vadītāja un dvēseles – Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskā vadītāja Aivara Leimaņa – aizrautībai un baleta mākslas mīlestībai, festivāls aug un pilnveidojas jau vairāk kā 20 gadu, sagādājot tradicionālos baleta svētkus Latvijas iedzīvotājiem un Jūrmalas viesiem. Arī šogad festivālā skaitītājus gaida tikšanās ar augstākās raudzes dejotājiem un jauniem talantiem, mūžīgām vērtībām un drosmīgiem meklējumiem.

Biļetes uz Baleta festivāla koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!