Foto: Publicitātes foto
Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 4. maijā plkst. 19.00 notiks Vanemuines teātra (Tartu, Igaunija) modernā baleta viesizrāde "Pusnakts Parīzē", kas vienlaikus būs arī 21. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla noslēguma vakars, portālu "Delfi" informēja festivāla rīkotāji.

"Pusnakts Parīzē" ir stāsts par mīlestību jeb moderns, romantisks balets, kurā netrūkst arī mīlas trijstūra, kārdinājumu un intrigu – tā izrādi raksturo tās veidotāji.

Baleta uzveduma muzikālo pavadījumu veido amerikāņu komponista un pianista Džordža Gēršvina skaņdarbi. Gēršvina kompozīcijas ir labi pazīstamas gan populārajā, gan klasiskajā mūzikā žanrā, autora zināmākie darbi ir "Rapsodija blūza stilā" (1924), "Amerikānis Parīzē" (1928), kā arī opera "Porgijs un Besa" (1935).

Izrādes režiju un horeogrāfiju, iedvesmojoties no Gēršvina mūzikas un spēcīgām 20.-50. gadu personībām, izveidojis ASV horeogrāfs Maikls Šanons. Baleta uzveduma tēlos un sižeta interpretācijās ievītas personības, kuras radījušas pašas savu ēru un izmainījušas nākotni pēc tās – Salvadors Dalī, Žozefīne Beikere, Romēns Ertē un Elza Šjaparelli.

Pieredzes bagātā Igauņu baletmeistare Mare Tommingas, kura strādājusi gan pie izrādes libreta, gan skatuves noformējuma un tērpiem, par izrādes tapšanas radošo procesu stāsta: "Maikls Šanons savus uzvedumus veido, vadoties pēc uzskata, ka nepastāv skaistas vai nepievilcīgas kustības: viss, kas nāk no iekšienes, ir pareizs. Šanons ir ļoti muzikāls un zina, kā papildināt sižetu ar pilnvērtīgu muzikālu dramaturģiju. Manis radītie vizuālie tēli, kuru prototipi ir īstas personības, viņa kustību valodā tiek burtiski saplosīti. Tā tapis mūsu uzvedumam nepieciešamais jaunais koncepts, dinamika un atmosfēra. Ja cilvēki un radības Dalī gleznās spētu runāt dejas valodā, domāju viņi tik tiešām izteiktos Šanona dejas leksikā."

Pirmizrāde notikusi 2015. gada 24. oktobrī Vanemuines teātrī (Tartu, Igaunija).

Biļetes no 10 eiro pieejamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs, internetā un koncertzāles "Lielais dzintars" Informācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!