Foto: Publicitātes foto
Šā gada 3. un 4. augustā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks Latvijas mazpilsētu un pagastu amatierteātru svētki. Izrādes tiks spēlētas dažādās muzeja sētās, tā ļaujot skatītājam iztēloties autentisku lauku vidi, kurā norisinās lugu darbība, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāvji.

LNKC jau piekto gadu organizē Mazpilsētu un pagastu amatierteātru svētkus ar mērķi popularizēt amatierteātru tradīciju un latviešu dramaturģiju. Šogad bez klasiskajām Rūdolfa Blaumaņa, Ādolfa Alunāna, Annas Brigaderes un Jāņa Jaunsudrabiņa lugām varēs redzēt arī mūsdienu dramaturgu darbus, tostarp Leldes Stumbres, Ērika Vilsona, bet latgaliešu autore Danskovīte pārstāvēta pat ar divām lugām.

Šogad svētkos piedalīsies 14 amatierteātri ar 220 dalībniekiem no visiem Latvijas novadiem, visvairāk kolektīvu būs no Zemgales un Kurzemes. Divās dienās tiks nospēlētas 14 izrādes, un lugu darbība norisināsies 10 etnogrāfiskajās sētās. Vienlaikus Brīvdabas muzejā notiks arī 9. Mūsdienu amatniecības festivāls.

Amatierteātru svētku idejas aizsākums rodams 2013. gadā, kad Dziesmu un deju svētku ietvarā svinēta Rūdolfa Blaumaņa 150 gadu jubileja un Brīvdabas muzejā izrādīti piecu dramaturģijas vecmeistara lugu iestudējumi Latvijas amatierteātru izpildījumā. Spēles vide un atmosfēra izraisījusi pozitīvas emocijas gan skatītājiem, gan dalībniekiem, tāpēc 2015. gadā LNKC organizēja pirmos Amatierteātru svētkus Brīvdabas muzejā, kas šodien jau kļuvuši par tradīciju. Brīvdabas muzeja vide teātra spēlēšanai izmantota jau kopš 1930. gadiem. Pirmā šeit tika spēlēta Nacionālā teātra izrāde “Skroderdienas Silmačos”. “Brīvdabas muzejs piedāvā dokumentālu lauku vidi un iespēju iedzīvināt lugu darbību nevis ar rekvizītu, bet īstu, funkcionējošu, turklāt – vēsturisku, lietu palīdzību. Aktieris ienāks pa īstiem vārtiņiem, ieies īstā mājā un uz ārpusi skatīsies pa īstu logu,” stāsta LNKC amatierteātru nozares eksperte Dace Vilne.

Latvijas Nacionālais kultūras centrs rīko Latvijas mazpilsētu un pagastu amatierteātru svētkus sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!