Foto: Kristaps Kalns
Trešdien, 29. decembrī, izbīli piedzīvoja Dailes teātra apmeklētāji, kuri bija ieradušies uz Viestura Kairiša iestudēto izrādi "Smiļģis". Kādā brīdī nokritusi dekorācijas "Smiļģa māja" daļa. Ceturtdienas rītā teātrī veikta iekšējā izmeklēšana un secināts: dekorācijas troses atvienojušās cilvēciskas kļūdas dēļ, noskaidroja "Delfi".

Izrādes apmeklētāja Māra Bērtaite, kuras sēdvieta atradās visai tuvu skatuvei, mikroblogošanas vietnē "Twiiter" trešdienas vakarā rakstīja: "Šovakar Dailē nogāzās Smiļģa otrais stāvs. Līdz nelaimei bija pavisam nedaudz, tomēr visi sveiki un veseli, izņemot vienīgi dekorāciju un skatuves grīdu."

Viņai licies, ka notrūkusi viena no četrām dekorācijas trosēm, un tālāk arī pārējās, visi aktieri "paguva pamukt kā circenīši, zemesvēzīši" un izrādes beigās arī skaņdarbs "Dzīvs irrr" esot skanējis ar gluži citu nozīmi.

Vēl vienai skatītājai, žurnālistei Sanitai Jembergai šķitis, ka Smiļģa mājas sabrukšana pieder pie izrādes norises scenārija: "Sākas PSRS, sabrūk valsts un vecā Daile, cilvēkus izsūta, tāpēc arī visa stumdīšanās un sabrukums... Paldies dievam, ka nevienam nekas nenotika, varēja taču būt ellīga nelaime," viņa tvītoja.

Dailes teātra komunikācijas vadītāja Agnese Vārpiņa portālam "Delfi" skaidroja, ka 29. decembra izrādē "Smiļģis" no stiprinājuma griestos atvienojusies dekorācijas konstrukcija, cietušo negadījumā nav.

"Izrādes "Smiļģis" dekorācijas ir vienas no skatuves sarežģītākajām konstrukcijām ar vairākiem segmentiem, kas izrādes laikā tiek celti, pārvietoti, un virzīti pa visu skatuves telpu. 29.decembra izrādes laikā cilvēciskas kļūdas dēļ viena no trosēm netika pareizi piestiprināta un tāpēc dekorācijas segments celšanas brīdī apgāzās," viņa norādīja.

"Teātrī ir noteiktas stingras drošības instrukcijas, kas tostarp nosaka, ka zem pacelta dekorāciju objekta, tā tuvumā un zem tā neviens nedrīkst atrasties, incidentā neviens necieta un pēc brīža izrāde tika turpināta," stāstīja Vārpiņa.

Dailes teātra iestudējums "Smiļģis" šogad ieguva virkni "Spēlmaņu nakts" balvu, tostarp kā gada labākā izrāde. Apbalvoti arī Viesturs Kairišs un Ieva Jurjāne par režijas un scenogrāfijas kopdarbu.

30. decembrī pulksten 19. paredzētā izrāde notiks kā plānots; biļetes uz to ir izpārdotas. Savukārt nākamā izrāde paredzēta 22. janvārī, "Delfi" noskaidroja teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!