Foto: LETA

Lai popularizētu mūsdienu franču teātri Latvijā, Dailes teātris sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā šajā sezonā rīkos četru franču lugu lasījumus. Pirmais lasījums, kas iepazīstinās ar Viržīnijas Barto lugu ”Aiz-zeme”, notiks 8. oktobrī plkst. 19.00 Dailes teātra Pagraba telpās, portālu ”Delfi” informē teātra pārstāvji.

Viržīnijas Barto luga ”Aiz-zeme” (”Hinterland”, 2006) vēsta par piecām meitenēm, kas, uzraudzes pieskatītas, dzīvo nomaļā cietoksnī visu pamestas ielejas vidū. Viņas nekad nav redzējušas ārpasauli. Viņas grimst pamestībā un aizmirstībā. Tās ir kā aklās vistiņas, ko spēlē ar tumsu. Atraisītība nāk kā zibens spēriens. Atmošanās ir bīstama, un trauslais līdzsvars tiek izjaukts. No ārpuses tuvojas vīrieši, un dūjai ir pienācis laiks izlidot no sava sprosta. Ir jāatskan gaiļa dziesmai...

Lugas lasījumā, kura režisore ir Laura Groza-Ķibere, tēlos iejutīsies aktieri Kristīne Nevarauska, Madara Kanele, Elīna Dzelme, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Dārta Daneviča, Dainis Gaidelis, Kristaps Rasims, Dainis Grūbe un Mārtiņš Počs. Lugu no franču valodas tulkojusi Anna Griķe.

Katru no četriem lasījumiem šajā sezonā plānots uzticēt citam režisoram, un 2013. gada pavasarī lasījumu gatavos franču režisors Patriss Dušē (Patrice Douchet) un aktrise Dominika Žurnē Ramēla (Dominique Journet Ramel).

Līdzīgi kā 2004./2005. gada sezonā, kad teātrī tika īstenoti britu jaunās dramaturģijas lasījumi, arī šoreiz veiksmīgas sadarbības gadījumā kādam no lasījumiem sekos iestudējums Dailes teātrī.

Sadarbību ar Francijas institūtu Latvijā Dailes teātris aizsāka pagājušajā sezonā, kad tās noslēgumā teātra Mazajā zālē viesojās Théâtre de la Tête Noire no Francijas, piedāvājot izrādi ”Variācijas par tēmu Hirosima, mana mīla”, kuru veidojuši Patriss Dušē un Dominika Žurnē Ramēla. Ar šo režisoru plānota sadarbība arī nākotnē.

Bezmaksas ieejas kartes uz lugas ”Aiz-zeme” lasījumu iespējams rezervēt elektroniski, nosūtot savu vārdu, uzvārdu un nepieciešamo vietu skaitu uz e-pastu pasakumi@dailesteatris.lv. Vietu skaits ierobežots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!