Foto: Vida Press

Dailes teātris turpinās darbu pie izrādes "Kokvilnas lauku vientulībā" veidošanas un plāno to finansēt pašu līdzekļiem, liecina paziņojums teātra "Facebook" lapā. Atgādinām, ka sākotnēji izrādes tapšanu līdzfinansēja laikmetīgās mākslas attīstības fonds "Territory" no Krievijas.

"Projekta pirmo fāzi šī gada janvārī, proti, dekorāciju ražošanu un pirmā mēģinājuma perioda mākslinieciskās izmaksas līdzfinansēja laikmetīgās mākslas attīstības fonds "Territory" no Krievijas, ar ko pagājušajā gadā vienojāmies par kopprodukciju. Šis posms ir noslēdzies. Mēģinājumus pēc plāna ir paredzēts atsākt maija sākumā," savā paziņojumā vēsta Dailes teātris.

Teātra pārstāvji norāda, ka no 1. marta skatītāju skaits Dailes zālē netiek ierobežots, un, apkopojot biļešu ieņēmumus un redzot lielo skatītāju interesi par projektu, teātris prognozē, ka varēs projektu finansēt tikai ar ienākumiem no biļešu tirdzniecības. Teātris norāda, ka patlaban nav iemeslu, lai pirmizrāde maija beigās būtu finansiāli apdraudēta.

"Izrādes režisors Timofejs Kuļabins patlaban strādā Prāgā, un maijā viņam ir plānots turpināt darbu Dailes teātrī pie izrādes "Kokvilnas lauku vientulībā". Šonedēļ mākslinieciskā komanda, ieskaitot galvenās personas šajā projektā, aktierus Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti, kā arī režisoru Timofeju Kuļabinu lems, kā strādāt tālāk, lai projektu varētu veiksmīgi pabeigt," minēts paziņojumā.

Teātris ir pārliecināts, ka starptautiskais projekts notiks kā plānots. Biļešu tirdzniecība uz papildu vietām, kas būs pieejamas pateicoties ierobežojumu atcelšanai, tiks sākta, kad būs pilnībā apzināti projekta īstenošanas nosacījumi.

"Un ir tikai pašsaprotami, ka mēs nepieļausim neviena mākslinieka vai kopprodukcijas partnera sadarbību ar mūsu teātri, ja viņš atbalsta Krievijas īstenoto karu Ukrainā," minēts paziņojuma beigās.

Kā iepriekš ziņots, izrāde Dailes teātrī tapa sadarbībā ar Krievijas laikmetīgās mākslas atbalsta un attīstības fondu "Teritorija", kā arī piedaloties fondiem "M-ART" un "Blavatņik Family Foundation". Divi no šiem fondiem saistīti ar Krievijas uzņēmējiem Mihailu Prohorovu un Romānu Abramoviču.

ASV abus par oligarhiem uzskatītos 2018. gadā iekļāva tā dēvētajā "Putina sarakstā", kurā tika ietverti ap 200 Kremlim pietuvināto politiķu un elites pārstāvju. Tiesa, abi uzņēmēji patlaban nav ietverti nevienā no sankciju sarakstiem, ko, reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā, Rietumu pasaule noteikusi ar Putina režīmu saistītiem politiķiem un uzņēmējiem.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, fonds "M.Art" atbalsta krievu laikmetīgās kultūras projektus ārvalstīs. Šis fonds dibināts ar "Modern Artlife Foundation" atbalstu, kuru, kā vēsta Krievijas mediji, dibinājis Abramovičs.

Savukārt fonda "Teritorija" ģenerālpartneris ir Mihaila Prohorova fonds. Tāpat starp "Teritorijas" partneriem minēts Maskavas pilsētas kultūras departaments, kas atbild par valsts kultūrpolitikas īstenošanu, kā arī "Teritorijas" partneris ir Krievijas Federācijas prezidenta vienotais grantu operators – Prezidenta grantu fonds.

"M-Art" fonds savā "Facebook" profilā otrdien, 1. martā, pavēstījis, ka tas stingri iestājas pret kara darbību Ukrainas teritorijā. "Notikumu piecu dienu laikā ir šausmīga realitāte, ko nevar attaisnot," raksta fonda pārstāvji. "Karš vienmēr bijis destruktīvs spēks, kas šķel cilvēkus. Aicinām izbeigt šo neatgriezenisko rīcību. Pieprasām mieru," raksta fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!