Foto: Publicitātes foto
Daugavpils teātrī 1. oktobrī notiks pirmizrāde režisora Georgija Surkova iestudējumam "Latviešu šausmu stāsti" – mistikas apvīts vēstījums par cilvēku jūtām un attiecībām.

"Mūsu sabiedrībā pastāv stereotipisks skatījums par šausmu stāstiem, kuru viennozīmīgi ir ietekmējusi Rietumu kultūra," stāsta režisors, "tur tik tiešām var atrast daudz asiņainu un šausminošu stāstu par spokiem, vampīriem, briesmoņiem, kuri nesola neko labu un draud nonāvēt. Strādājot pie šī iestudējuma, mēs nonācām pie secinājuma, ka latviešu šausmu stāsti atšķiras no iepriekšminētajiem, tie nav tik biedējoši un draudīgi, turklāt tajos ar pārdabisko bieži vien var sadzīvot, dažkārt pat sadraudzēties."

Izrādes pamatā ir seši latviešu autoru stāsti, kuru sižeti izvēršas dažādos laika periodos. Kā "Delfi" vēsta iestudējuma veidotāji, viens no tiem vēsta par kādu vecu, nolādētu spoguli, kurš nopirkts Rīgas Centrāltirgū, cits - par raganām Zemgales lielkunga zemēs, vēl kāds - par noslēpumainu būtni, kas, sastapta Miera ielas Lielajos kapos, savaldzina jauna arhitekta sirdi un aizved viņu nakts melnumā. Šajos stāstos briesmas bieži vien slēpjas šķietami drošā vidē, tuvos cilvēkos vai paša varoņa prāta spēlēs, taču katrs no tiem savā būtībā ir par cilvēku jūtām un attiecībām, kuras dažreiz var novest pie briesmīgiem notikumiem, citreiz – izglābt. Varbūt pārdabiskais un biedējošais ne vienmēr nāk ar ļaunu nolūku, bet pretēji – lai pabrīdinātu un pasargātu, taču bailes liek kā akliem ieskriet nelaimes apskāvienā?

Uz skatuves atdzīvosies Aleksandra Grīna "Klusie ciemiņi" un "Vecāru Indriķa dzīves stāsts", Mirdzas Bendrupes "Helēna", Viestura Reimera "Spogulis", Vladimira Kaijaka "Vīzija" un Ralfa Kokina "Engures kapsētas zilā zārka stāsts", un šo stāstu tēlos iedzīvosies Zanda Mankopa, Agnese Laicāne, Jūlija Ļaha, Kristīne Veinšteina, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums, Marģers Eglinskis un Kārlis Tols.

Radošā komanda, veidojot iestudējuma vizuālo noformējumu, pieturējās pie ekoteātra principa, dāvājot uz skatuves otru elpu jau nokalpojušām lietām: vecām koka mēbelēm un dēļiem, lietotiem apģērbiem un kostīmiem no noliktavas telpām. Izrādes "Latviešu šausmu stāsti" scenogrāfs ir Andris Eglītis, kostīmu māksliniece – Inga Bermaka, gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs. Iestudējuma muzikālo noformējumu veido komponists Platons Buravickis.

Pirmizrāde notiks 1. oktobrī pulksten 18, nākamā izrāde – 2. oktobrī pulksten 17.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!